Hrvatski radio

Radio Zadar

Bolesnicima je potrebna primjerena skrb, poštivanje njihovih prava i empatija koju svaki od njih zaslužuje

06.02.2023.

13:04

Autor: Suzana Dražić

Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata Zadarske županije

Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata Zadarske županije

Foto: SDražić / Radio Zadar

U subotu,na blagdan Gospe Lurdske, obilježava se i Svjetski dan bolesnika, kojega je utemeljio sveti papa Ivan Pavao II. Tim su povodom članovi Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata Zadarske županije s konferencije za novinare podsjetili na potrebu primjerene skrbi o bolesnicima, poštivanju njihovih prava i empatije koju svaki od njih zaslužuje.


Svjetski dan bolesnika, koji se ove godine obilježava 31. godinu zaredom, ujedno nas potiče da promislimo o vlastitim mogućnostima sudjelovanja u brizi za oboljele. Predsjednica Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata Zadarske županije dr Dubravka Finka: 

"Kako bi svi mi, koji nismo bolesni, obratili pažnju na nemoćne i tu najranjiviju populaciju, a to su bolesni koji nemaju snage za borbu za svoja prava. Papa Franjo je prije dvije godine rekao da bolesnici traže profesionalizam ali i brigu i nježnost".


Dr Dubravka Finla

Dr Dubravka Finla

Foto: SDražić / Radio Zadar

Još je jednom dr Finka podsjetila da su prava pacijenata ljudska prava, ali ih nedovoljno poznajemo i koristimo u liječenju:

 

Najčešće se našem Povjerenstvu pacijenti žale na nedostatak informacija. Ovo je užurbano vrijeme i svi smatraju da imaju nedovoljno vremena i zbog velikog broja pacijenata koji dolaze u zdravstvene ustanove, zdravstveni djelatnici izgube strpljenje i ne daju pravilnu informaciju i dolazi do komplikacija, pa i smrti.

Dr Dubravka Finka

 Povodom Svjetskoga dana bolesnika podsjetimo se koja su naša prava u ulozi bolesnika: pravo na suodlučivanje i pravo na obaviještenost, pravo na prihvaćanje odnosno odbijanje medicinskih postupaka ili zahvata, pravo na povjerljivost, na privatnost, pristup medicinskoj dokumentaciji, na zaštitu pri sudjelovanju u kliničkim ispitivanjima i pravo na pritužbu.


U povodu Svjetskog dana bolesnika

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.