Hrvatski radio

Radio Zadar

Bolji radni uvjeti za ostanak na selu

19.02.2018.

13:02

Autor: Anita Perica

Bolji radni uvjeti za ostanak na selu

Bolji radni uvjeti za ostanak na selu

Foto: - / -

Prvi put otvoren je natječaj za nepoljoprivredne djelatnosti u ruralnim područjima. Na raspolaganju je ukupno oko 187 milijuna kuna, a visina potpore po korisniku iznosi oko 375 tisuća kuna. Prihvatljivi korisnici su poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik, u rangu mikro ili malog poduzeća.

Moguće je ulagati u sektor marketinga, turizma, ili primjerice tradicijskih i umjetničkih obrta. Dok nositelj OPG-a, primjerice, obrađuje vinograd ili maslinik, njegova supruga sredstvima iz ovoga natječaja ostvaruje neku nepoljoprivrednu ideju stvarajući OPG-u dodatni prihod. To može biti tradicijski obrt za izradu rukotvorina, izravna prodaja proizvoda na sajmovima, nešto iz područja ulaganja u sektor turizma ili pak neka druga nepoljoprivredna djelatnost - potvrdio nam je Hrvoje Klarić iz zadarske Poljoprivredno-savjetodavne službe. Mogućnosti je više, a ono zajedničko glasi - stvoriti bolje radne uvjete i druge pretpostavke za ostanak na selu: Resursi zbilja postoje, a onda i ova kombinacija turizma i ruralnoga razvoja u svakom slučaju pravi neki most i potiče ljude da proizvode jer općenito u poljoprivredi nedostatnu proizvodnju imamo za vlastite potrebe generalno gledajući u Hrvatskoj, a resurse imamo.

Za ovaj poljoprivredno-nepoljoprivredni natječaj na zadarskom bi području moglo biti puno posla i to, čini se, kod ulaganja u turistički dio priče: Tu su i opremanje objekata, nabava neke opreme, vozila, plovila, i neke kratkotrajne imovine, ali isto tako i edukacije, sudjelovanje na sajmovima… znači dosta je široka paleta mogućnosti kako bi ta sredstva mogli iskoristiti.

Kako je objavila Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju koja je objavila natječaj za provedbu ove podmjere 6.2.1. - zahtjev za potporu može se podnositi u AGRONET-u od 12. ožujka do 23. travnja tekuće godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.