Hrvatski radio

Radio Zadar

Bolnica bogatija za novi digitalni mamograf

15.12.2016.

11:58

Autor: S. Dražić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadarska Opća bolnica bogatija je za novi mamograf. Radi se o suvremenom digitalnom uređaju vrijednom milijun kuna čiju je nabavku inicirala zadarska Liga protiv raka koja je i donirala početna sredstva u iznosu od deset tisuća eura.

Preostali  iznos za kupnju aparata osigurala je  zadarska bolnica. Novi će mamograf  poboljašti dijagnostiku, izjavio je voditelj Radiologije dr  Duško Dubroja:

 Radi o o digitalnom mamografu visoke klase, marke Fuji Innovality, koji je instaliran i stavljen u uporabu u našoj bolnici prije desetak dana. Izuzetno smo zadovoljni kvalitetom i rezolucijom slike i to je sigurno jedan daljnji doprinos sigurnijem dijagnosticiranju osobito  karcinoma dojke u ranoj fazi  što je i cilj ovog projekta.

   Broj karcinoma je u porastu stoga je prevencija i rano otkrivanje najbolji način u borbi protiv karcinoma pa i karcinoma dojke. A samom liječenju u zadarskoj bolnici njeguju individualni pristup pacijenticama, naglašava torakalni kirurg Ivan Bačić: 

  U našoj Općoj bolnici imamao tim za dojku koji se sastaje jednom tjedno i donosi zaključke o načinu liječenja individualni pristup svakoj pacijentici. U tim su uključeni i radiolozi, patolozi, citolozi i mi kirurzi naravno.

  Unatoč podatku da smo u vrhu po broju oboljelih od karcinoma dojke Zadarska županija ima nižu smrtnost jer se oko 80 posto karcinoma otkrije u ranoj fazi, a najviše u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke stoga voditeljica Programa za Zadarsku županiju dr Ljiljana Balorada poziva žene da se odazovu na pozive. 

A zbog novog mamografa mnoge bi se žene sada i mogle odlučiti otići na pregled.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.