Hrvatski radio

Radio Zadar

Bolnice uskoro bez lista čekanja?

11.02.2015.

15:05

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svjetski je dan bolesnika, pa Ministarstvo zdravlja pokreće akciju skraćivanja listi čekanja "Program plus". Tijekom akcije 33 hrvatske bolnice će u dodatnim poslijepodnevnim satima, te subotom obavljati dijagnostičke postupke i operativne zahvate na koje se najduže čeka. Osim lista čekanja, pacijente ipak najviše smeta manjak komunikacije s liječnicima.

Problema u hrvatskom zdravstvu je puno i nisu od jučer. Krpanje bolničkih minusa, nezadovoljstvo zdravstvenih radnika i preduge liste čekanja samo su neki od problema. U našoj današnjoj emisiji Pregrijavanje, pacijente je najviše smetao manjak komunikacije s liječnicima i neinformiranost o njihovim pravima.                                                               

A danas u Saboru raspravljalo se o Nacionalnom planu razvoja bolnica. Ciljevi su povećati dostupnost bolničke zdravstvene zaštite, poboljšati kvalitetu bolničkih usluga, povećati učinkovitost i racionalizirati poslovanje, kaže ministar zdravlja Siniša Varga. Ističe i konkretne mjere. 

Smanjenje stope akutnog bolničkog liječenja za 10 posto, svođenje prosječne stope popunjenosti kreveta na 80 do 85 posto, smanjenje duljine bolničkog liječenja, ovisno o djelatnosti i ustanovi za 10 do 40 posto, povećanje broja ambulantnih usluga za minimalno 10 posto, te povećanje slučajeva dnevne bolnice i dnevne kirurgije za minimalno 10 posto. 

A do tada ministar kreće u skraćivanje lista čekanja. I to kroz Program plus - za početak u kliničkim - bolničkim centrima, a kroz tjedan dva i u regionalnim i općim bonicama.

Vjerujemo da se već s proljećem u Hrvatskoj više o listama čekanja neće na taj način razgovarati. 

Ne čekajući akciju ministarstva zadarska bolnica već godinu i pol nastoji skratiti liste čekanja, kaže zamjenik sanacijske upraviteljice, dr. Robert Karlo. 

Mi smo i do sada uveli poslijepodnevni rad na najkritičnijim punktovima. To se uglavnom odnosi na ultrazvuk dojke i štitnjače, CT i magnetsku rezonanciju. Osim toga uveli smo i rad subotom za određeni broj CT pregleda. 

A lista čekanja ne može se potpuno smanjiti, smatra doktor Karlo, jer je toliki zahtjev za bolničkim pretragama, da je to fizički nemoguće odraditi. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.