Hrvatski radio

Radio Zadar

Borba protiv droge

27.11.2013.

13:23

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ovisnost o drogama i dalje je gorući problem Zadarske županje. Po stopi ovisnosti naša županija na drugom je mjestu u Hrvatskoj, iza Istarske županije, te ispred Grada Zagreba. Ipak, broj novih ovisnika smanjuje se, a ovisnici sada i ranije pristupaju liječenju.

Prije je trebalo proći 9 godina prije nego što bi ovisnici pristupili liječenju. Sada kaže doktor Mladen Mavar – predsjednik županijskog Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga:

Mi smo kroz zadnjih 4 godine pomakli to na 7 godina, znači smanjili smo rok za dvije godine što je velika stvar obzirom da što dulje ovisnik konzumira sredstva ovisnosti to dolazi do većih oštećenja na zdravlje, kako na tjelesno tako i na psihičkom planu.

Veliku ulogu u borbi protiv zlouporabe droge ima suradnja različitih institucija , Zavoda za javno zdravstvo, policije, škola …

Mislimo da upravo kroz povjerenstvo i tu suradnju poboljšava se kvaliteta rada njihovih institucija, ustanova i na neki način svi idemo istom cilju koji smo u Zadarskoj županiji i Gradu Zadru zacrtali.

Mentalno zdravlje za sve, Trening životnih vještina, tek su neki od preventivnih programa koji su posljednjih nekoliko godina pokrenuti i koji su pomakli na bolje situaciju oko zlouporabe droga u našoj županiji, a zbog čega, rekao je doktor Mavar,  Vladin ured za droge, Zadarsku županiju percipira kao županiju gdje se dobro i kvalitetno radi na suzbijanju ove moderne pošasti. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.