Hrvatski radio

Radio Zadar

Borba za bolje mjesto u društvu

08.03.2018.

12:30

Autor: rzd

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / -

Iako je ravnopravnost propisana Ustavom, Hrvatska se nalazi tek na 68. mjestu na svijetu po ravnopravnosti spolova. Diskriminacija je prisutna u različitim oblicima, a najizraženija je diskriminacija žena na tržištu rada.

Ulicama New Yorka 8.ožujka 1908. godine 15 000 žena marširalo je tražeći svoja radnička prava i bolje uvjete. Na taj dan slave se ekonomska, politička i društvena dostignuća žena. UN ga je 1975. godine proglasio Međunarodnim danom žena. Od tada pa sve do danas, žene se bore za bolje mjesto u društvu gdje spol ne određuje poziciju već obrazovanje, sposobnosti i vještine.

Prvi korak izjednačavanja s muškarcima u Hrvatskoj bio je 1945. godine, kada su žene dobile pravo glasa na izborima. Od davnih 40-ih, žene su izborile mnoga prava i postigle jednakost s muškarcima, ali ne u potpunosti, mišljenja su i naši sugrađani.

Osmi ožujka obilježava se na različite načine. Održavaju se predavanja, prosvjedi, ali i daruje cvijeće. Profesorica Božena Krce Miočić muškarcima predlaže slijedeće: ''Možemo ih kulturno zamoliti da se bore za naša prava jer žena u današnjem društvu definitivno nije izjednačena s muškarcem.''

Zato dragi slušatelji, podržite svoje žene. Zajedno s njima borite se za njihova prava i jednakost u društvu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.