Hrvatski radio

Radio Zadar

Borba za prava malih ribara

09.12.2016.

12:03

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zastupnica u Europskom parlamentu, Ruža Tomašić, jučer je u Europskoj komisiji imala sastanak sa Visokim povjerenikom za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella. Izrazila je iznimnu zabrinutost zbog zabrane korištenja mreža stajaćica izvan gospodarskog ribolova.

Budući da je Europski parlament 12. travnja 2016. godine velikom većinom glasova usvojio Izvješće zastupnice Tomašić na vlastitu inicijativu o inovacijama i diversifikaciji malog obalnog ribolova u područjima koja ovise o ribolovu, izrazila je iznimnu zabrinutost zbog zabrane korištenja mreža stajaćica izvan gospodarskog ribolova, a koje su dio tradicije i načina života malih ribara. 

S tim u svezi, pozvala je Visokog povjerenika na čim hitniju izmjenu Uredbe o mjerama zaštite ribolovnih resursa u Sredozemlju, tzv. Mediteranske uredbe koja je donesena još 2006. godine te kojom se uređuju pravila za tehničke karakteristike ribolovnih alata i načina njihova korištenja. 

Na sastanku je također iskoristila priliku da Europsku komisiju pozove na provedbu revizije procjene stanja ribljih stokova bitnih za obalni ribolov te istaknula kako je potrebna hitna i dubinska analiza utjecaja malog ribolova na riblje stokove, s obzirom na to da su vrste koje se love u obalnom ribolovu uglavnom od iznimne važnosti sa socioekonomskog stajališta, iako je njihov udio u gospodarskom ribolovu malen.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.