Hrvatski radio

Radio Zadar

Bošnjaci Zadarske županije obilježili Dan državnosti BIH

02.12.2018.

07:04

Autor: HRT radio zadar

foto: Bošnjačka zajednica Zadarske županije

foto: Bošnjačka zajednica Zadarske županije

Foto: - / -

Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Zadarske županije i Grada Zadra su na svečanoj zajedničkoj sjednici obilježili prigodnim programom Dan državnosti Bosne i Hercegovine. U priopćenju se još navodi:

Predsjednik VBNMZZ Džemail Spahić pozdravio je nazočne vijećnike i goste te istaknuo da: Bosna i Hercegovina danas slavi Dan državnosti, 74. godišnjicu utemeljenja moderne države s jednakim statusom i suverenitetom kao i druge republike tadašnje Jugoslavije.

Jednakost i sloboda osnovni su principi koji su potvrđeni na prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH-a), koje je održano u noći s 25. na 26. studenog 1943. godine u Mrkonjić Gradu.

Na tom zasjedanju Bosna i Hercegovina je definirana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava, unutar koje će Muslimani, Srbi, Hrvati i drugi, živjeti u slobodi i jednakosti.

U vihoru Drugog svjetskog rata jedinstvo svih naroda omogućilo je da BiH 1943. godine obnovi svoju državnost, koju je izgubila 1463. godine osmanskim osvajanjem Srednjovjekovne bosanske države.

Šetnju Bosnom i Hercegovinom sevdalinkom omogućili su nam Josip harmonikaš i prijatelj mu gitarista, sudionici sjednice su zajedno pjevali i uživali. Udruga Nimeta (Mirjam Dadić) je bila posebno iznenađenje i svojim nastupom je oduševila sve nazočne. Plesna točka nikog nije ostavila ravnodušnim te je po završetku točke zaslužila veliki pljesak svih okupljenih - poručuje se u priopćenju bošnjačke nacionalne manjine. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.