Hrvatski radio

Radio Zadar

Božićni nakit za prste polizat'

01.12.2015.

12:27

Autor: Petra Mustać Pezo

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pred nama je najljepše doba godine, a okititi kuću i borove - nikad nije bilo lakše! U moru svakakvih, uglavnom uvoznih, ukrasa u Zadru smo pronašli unikatan. On se peče, jestiv je, a uz to i prelijepo izgleda.

Sestre Maja Draganić i Petra Marušić oživjele su san koji su sanjale kao djeca. Kućice koje se često pojavljuju kao motiv iz bajki - odlučile su napraviti svojim rukama. U biti je sve krenulo još od djetinjstva, onako,  Ivica i Marica , pa kućica od slatkiša sve slatko i primaljivo. Prošle godine smo dobile djecu i razmišljale kako nam to nikad niko nije napravio, ispekao, pa možda bi to mogle ispeći djeci, kaže Maja. 

Podloga se radi od brašna, đumbira i cimeta. Za smjese koje su jestive - zadužena je Maja. Noću se ovdje često čuje zvuk miksera. Znači napraviti ovaj snijeg na kućici i za povezati postoje tri različite smjese jer je radi od bjeljanjka, šećera u prahu i malo limuna, ali je razlika u tečnosti, napominje Maja. 

Kućice se rade u komadima, a onda se sastavljaju. Za to je zadužena - Petra kojoj nije nimalo lako. Najteže nam je bilo krov zalijepiti, sa svakakvim igračkama, sa čašama ismo ga pomagali taj kriv da ne sklizne, ističe Petra. Jestivom nakitu teško je odoljeti. Za vrijeme pripreme uvijek prigrizemo malo. Mislim, to je preukusna smjesa i lijepo miriše kuća i teško je ne prigristi barem jedan komadić, kaže kroz smijeh Petra.

Komadić po komadić i napravile su sestre cijelo selo kućica iz bajki, i dokazale da božićni nakit ne mora biti ni skup ni plastičan, već može biti jeftin i vrlo jestiv.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.