Hrvatski radio

Radio Zadar

Božinović: Policija postupala u skladu sa zakonom, ne prima nikakve političke naloge

24.01.2022.

21:04

Autor: HRT Radio Zadar/Hina

Ministar Davor Božinović

Ministar Davor Božinović

Foto: Robert Anic / Pixsell, arhivska fotografija

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako je u slučaju privođenja zbog komentara o premijeru Andreju Plenkoviću na facebooku postupano u skladu sa zakonom, poručio je da policija ne prima nikakve političke naloge te dok je on ministar sigurno ih neće primati.


"Policija je postupala i postupa u skladu sa zakonom, ne prima nikakve naloge i dok sam ja ministar i dok je ova vlada sigurno neće dobivati političke naloge", izjavio je Božinović novinarima referirajući se na slučaj privođenja 72-godišnjaka koji je na facebooku napisao da premijera Andreja Plenkovića "treba dočekati pokvarenim jajima" kad dođe u Zadar.


Božinović je rekao i kako dnevno u Hrvatskoj, kada je riječ o javnom redu i miru, ima više od 50 prijava istaknuvši kako su tu policijski službenici samostalni. "Na temelju svih raspoloživih spoznaja oni odlučuju o tome hoće li pokrenuti kriminalističko istraživanje, a kako će ono rezultirati - policija nije ta koja sudi. Odluku o njihovom prijedlogu će donijeti sud", poručio je.


Upitan je li policija trebala postupati u ovom slučaju, uzvratio je kako se "postupa uvijek kada policija procijeni da je stečen dovoljan supstrat nekakvih indicija i dokaza s kojima može ići pred nadležni sud".


"Dopustimo da policija radi svoj posao na temelju zakona i na temelju iskustva policijskih službenika. To će se vrlo brzo vidjeti ukoliko sud brzo donese odluku po tome", rekao je ponovivši kako će o svim elementima te prijave odlučiti nadležni sud.


"Ovo je pravna država. Nikome se u ovoj državi neće dogoditi ništa ukoliko za to ne postoje valjani dokazi", istaknuo je Božinović. Pojasnio je i kako ti ljudi nisu uhapšeni, već su privedeni na kriminalističko istraživanje što je jedan od standardnih postupaka kako rade sve policije.


Poručio je i kako se građani ne moraju bojati ničega u Hrvatskoj, koja je po svim statistikama jedna od najsigurnijih i ako ne najsigurnija zemalja u EU.


Ministar unutarnjih poslova istaknuo je i kako premijer Andrej Plenković niti bilo tko iz politike nije na bilo koji način involviran u to kako će policija postupati.


Upitan smije li se političare kritizirati odgovorio je: "Apsolutno!".


Policijska uprava zadarska ranije danas izvijestila je kako je provela kriminalističko istraživanje nad 71-godišnjakom i 49-godišnjakom koji su ispod članka na zadarskom portalu o najavi posjeta predsjednika Vlade "objavili komentare uvredljivog i omalovažavajućeg sadržaja". Nakon provedenog istraživanja, obojica su 21. siječnja, u popodnevnim satima, uz optužni prijedlog, prepraćeni na prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru. U priopćenju su odbacili "teze u javnosti koje aludiraju na to da je premijer uključen postupanje policije".


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.