Hrvatski radio

Radio Zadar

Božinović: Za sve je sigurnije da Novu godinu slave vani, misu prate na TV-u

17.12.2021.

12:46

Autor: HRT Radio Zadar/Hina

Davor Božinović

Davor Božinović

Foto: HTV / HRT

Za sve je sigurnije da Novu godinu proslave vani, a da vjernici misu prate preko televizije, poručio je u petak iz Zadra predsjednik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović, upozorivši da se zaraza omikron sojem virusa višestruko brže širi od delte.

"Delta varijanta bila je puno brža od prethodnih, a omikron je višestruko brži u odnosu na deltu. Imamo miks te dvije varijante virusa i moramo o tome voditi računa. Primjerice, Velika Britanija je dvaput rušila broj dnevno zaraženih osoba od početka pandemije", izjavio je Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.


"Zatvoreni (prostori) su opasnost, imali smo nekoliko slučajeva u Europi gdje je omikron zarazio ljude u zatvorenoj prostoriji. U Južnoj Africi puno je mlađe stanovništvo i tamo je ljeto, znamo da se tada virus manje širi. Mi ulazimo u zimu, ljudi će se sve više zatvarati i strahovito je važno da svatko vodi brigu o sebi i ne podcjenjuje situaciju", upozorio je.


Pad broja novozaraženih u Hrvatskoj, koji je bio posljednjih nekoliko tjedana sada je bitno usporen, rekao je jutros u Zadru načelnik Stožera Civilne zaštite Davor Božinović, istaknuvši kako je u odnosu na prošli petak broj novozaraženih manji za oko 0,5 posto. Posebno brine rast u sve četiri dalmatinske županije, gdje na tjednoj razini iznosi i 20 posto. Je li moguće da se u Dalmaciji već počela širiti omikron-varijanta pitali su novinari Božinovića.


"To se može dokazati samo sekvenciranjem. Naš Zavod za javno zdravstvo te uzorke šalje vani i onda kad ih dobije upozna javnost, međutim činjenica je da već imamo određeni broj slučajeva i po svemu što smo dosad naučili o epidemiji sigurno da je realnije procijeniti da je toga više nego manje", odgovorio je Božinović. 


Komentirao je i kako bi se građani trebali ponašati u predstojećim danima oko blagdana koji slijede. "Što se tiče ovog razdoblja godine, mi ćemo i idući tjedan i danas pozivati ljude da borave što više na otvorenom, jer zatvoreni prostori su opasnost, pogotovo kod ovih brzoširećih varijanti", poručio je ministar Božinović.


Uputio je i preporuku o održavanju božićnih misa. "Mi sugeriramo ono što i je u našim odlukama da se one odvijaju koliko je god moguće na otvorenom i koliko je god moguće da vjernici sudjeluju u tim misnim slavljima prateći mise preko televizije i na druge načine preko društvenih mreža. To je u svakom slučaju sigurnije za njih i za sve", rekao je načelnik Nacionalnog stožera.

S obzirom na situaciju u Europi ne može se ići na popuštanje mjera


Božinović je naglasio da su nove protuepidemijske mjere donesene s obzirom na situaciju u Europi te se ne može ići u popuštanje.


"Ako brojevi ne budu rasli i ako će se održati trend laganog pada, razgovarat ćemo. Sve što bih sada rekao bilo bi neodgovorno, jer nitko ne zna što će se dogoditi u sljedećih nekoliko dana. Činjenica je da imamo određeni broj slučajeva zaraze omikron varijantom i realnije je očekivati da je toga više nego manje. Trebamo pričekati i vidjeti hoće li ovi veliki europski brojevi dovesti do više hospitalizacija", poručio je.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.