Hrvatski radio

Radio Zadar

Braniteljske mandarine korisnicima Pučke kuhinje Zadarske nadbiskupije

28.10.2017.

12:56

Autor: Suzana Dražić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava sredstvima Fonda europske pomoći za najpotrebitije osiguralo je 30 tona mandarina koje su proizveli članovi braniteljskih zadruga. Mandarine će biti podijeljene u 34 ustanove u 15 hrvatskih županija,

Resorni ministar Marko Pavić mandarine je danas podijelio korisnicima Pučke kuhinje zadarskog Caritasa. U Fondu  europske pomoći za najpotrebitije Hrvatska  ima gotovo  40  milijuna eura kaže Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić:

Ta sredstva koristimo kroz operativni program  za pomoć u hrani i osnovnim materijalnim potrepštinama. S jedne strane osiguravamo pomoć u prehrani školske djece čiji su roditelji siromašniji i druga komponenta je pomoć potrebitima kojima osiguravamo pomoć i u hrani i materijalnim potrepštinama. 

Ističe da drugu godinu  zaredom dijelom novca iz Fonda kupuju se mandarine  i dijele u 34 socijalne ustanove  kao što je primjerice  Pučka kuhinja zadarskog Caritasa.   

Krenuli smo da umjesto informativne kampanje da kupimo 30 tona mandarina od braniteljskih zadruga iz Dubrovačko-neretvanske županije i upravo su danas s nama tu osobe iz Modro-zelene zadruge.

Metkovčanin Mijo Vukušić predsjednik Udruge  dragovoljca i veterana Dubovačko- neretvanske županije i član Modro zelene zadruge  ističe kako Modro-zelena zadruga ima ugovorn odnos s Ministarstvom:

... a mi smo se uključili kroz zadrugu. Okupili smo naše ljude, organizirali smo i berbu donacijsku , a i prikupili od naših članova mandarine. Ove godine nije bio problem s plasmanom ali smo ipak zamolili ljude da usmjere te količine ovamo. 

A u ovom slakom voću idućih će dana guštati oko tri stotine korisnika zadarske pučke kuhinje.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.