Hrvatski radio

Radio Zadar

Braniteljske mandarine za pučku kuhinju

24.11.2016.

13:27

Autor: Žana Ljuština

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kao dio promocije Fonda europske pomoći za najpotrebitije zadarskoj pučkoj kuhinji donirano je 800 kilograma neretvanskih mandarina. Ova pučka kuhinja jedna je od 31 ustanove u Hrvatskoj kojima će biti donirano ukupno 40 tona mandarina. I to mandarina koje su proizveli branitelji.

Vario je na pragu sedamdesate. A u zadarskoj je Pučkoj kuhinji redovito.

Vario, korisnik zadarske Pučke kuhinje: Nisu baš dolazile do sada ove cijele godine ne dolazi baš voće. Da se ima.

Unatoč tome hranu i kuharice u Pučkoj kuhinji hvali. Iako prima mirovinu, teško živi.

To je sve Bože sačuvaj, ne može se na kraj nikako.

Njegove brige, prema statistici, dijeli svaki peti Hrvat jer živi u riziku od siromaštva. Zadatak Fonda europske pomoći za najpotrebitije je upravo pomoć takvima. Do sada su ugovorili projekte čija je vrijednost veća od 100 milijuna kuna. Od toga zadarskom Caritasu idu 3.

Katarina Ivanković Knežević, državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava: Umjesto klasične medijske kampanje koju moramo imati sukladno EU regulativi i propisima odlučili smo sredstva uložiti u kupnju što veće količine mandarina i podijeliti ih u što više institucija.

U čak 31 ustanovi diljem Hrvatske. Akciju su realizirali uz pomoć braniteljskih udruga. 30 tona mandarina od njih je otkupilo minstarstvo. Još 10 darovali su branitelji.

Nebojša Jerković, voditelj stručne službe Modro-zelene zadruge: Mi kao braniteljska zadruga tj zadruga Modro-zelena smo u Zadar donijeli 800 kilograma mandarina.

A nakon Zadra, mandarine su krenule prema Gospiću, a zatim i dalje po Hrvatskoj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.