Hrvatski radio

Radio Zadar

Brazilac Thiago iz Vrsi na "sto muka" zbog Vatrenih i Svjetskog prvenstva

08.12.2022.

13:11

Autor: Filip Buzov

obiteljski album

obiteljski album

Foto: / / /

Nogometna groznica trese Hrvatsku, no nije baš svima lako biti navijač. Ispred malih ekrana ovoga će petka tako biti i 34 - godišnji Brazilac Thiago - koji je životnu sreću pronašao u Hrvatskoj, točnije u Vrsima pokraj Zadra. Njegova životna suputnica je Hrvatica s kojom ima i dvojicu sinova, a po ocu je Japanac čiju zemlju također jako voli. Posljednja utakmica tako ga je dobro namučila, a već ima noće more i od ove nadolazeće.

Njegovo ime je Thiago Tokumatsu Sato, i tu je već šest godina. Doselio se zbog ljubavi, svoju današnju suprugu Josipu upoznao je radeći na kruzeru. Još uvijek kaže dobro pamti dan - kada je u prosincu iz "ljetnog" Brazila sletio u Hrvatsku.

Bilo je to 30. prosinca 2014. godine, to je bio mislim najhladniji dan te godine, mislim minus 17 je bila temperatura, a ja sam stigao iz Sao Paula gdje je grijalo 30 i nešto stupnjeva.

Thiago Tokumatsu Sato

No nakon početnog šoka brzo se prilagodio, ljudi su tu kaže gostoljubivi, trebalo je još naučiti jezik. 

Nisam znao reći ni gdje mi je mama, hahaha, no nakon tri godine slušanja, i malo po malo sam učio...

Thiago Tokumatsu Sato

Zahvaljujući svojim vještinama ubrzo se i zaposlio, a danas ima svoj frizerski salon. Nogomet kaže obožava još od malih nogu, u Brazilu on je stil života.


Sjećam se dana iz škole, igramo nogomet sa loptom, igramo sa čepovima, sa limenkama, ma samo staviš japanke na pod i imaš golove, ma stvarno svi igraju nogomet.

Thiago Tokumatsu Sato

Zbog takvih sjećanja - nije teško pogoditi da mu je njegov Brazil najdraži, no da mu je lako nije - zbog očevih korijena srce vuče i za Japan koji je znamo dobro namučio Hrvatsku.  

Loše mi je bilo, nisam bio sretan ni za Japan ni za Hrvatsku, znaš i živjeli smo u Japanu, familija je i dalje u Japanu.

Thiago Tokumatsu Sato

Podsjetili smo ga i na utakmicu Brazila i Hrvatske odigrane upravo u Brazilu - bilo je to otvorenje Svjetskog prvenstva u nogometu 2014. Završilo je 3:1 za Brazil. Bit će teže sutra - smatra Thiago kojega ovih dana muči i jedan san.

Sanjao sam da je Hrvatska dala gol i odmah se probudio, ma ne znam hahaha, tragedija, tragedija ...

Thiago Tokumatsu Sato

kaže nam nasmijani Thiago - koji za vrijeme prvenstva, priznaje, uvijek pri ruci ima i dres Vatrenih.

obiteljski album

obiteljski album

Foto: / / /

tonski prilog

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.