Hrvatski radio

Radio Zadar

Britanski soj pronađen u 11 uzoraka. Kako će to utjecati na mjere?

10.02.2021.

13:12

Autor: HRT

Goran Stanzl/PIXSELL

Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / -

Nacionalni Stožer Civilne zaštite na današnjoj je konferenciji za novinare iznio podatke o novozaraženima, a najviše zanimanja novinara bilo je o pronađenom britanskom soju u Hrvatskoj, te kako će to utjecati na aktualne mjere koje traju do 15. veljače.

Kaić: Među boljim zemljama u EU-u smo 

Epidemiolog Bernard Kaić je dao uvid u aktualnu epidemiološku situaciju, rekao je da nam padaju brojevi iz tjedna u tjedan. 

- Ovih 577 je manje u odnosu na prošli tjedan kada je bilo 70 novootkrivenih. Uz oscilacije pada i udio pozitivnih među testiranima, ali to su i dalje puno veći brojevi u odnosu na proljeće. Naša je 14-dnevna incidencija 146 na 100.000. (...) Među zemljama smo s boljom incidencijom, samo 4 zemlje imaju nižu incidenciju, rekao je. 

Što se tiče županija, rekao je, Istarska ima najnižu incidenciju, a Splitsko-dalmatinska najvišu. 

- Do danas je prijavljeno 655 nuspojava na Pfizerovo cjepivo i 17 na Modernino, što odgovara omjeru količina upotrijebljenog cjepiva (...) Nuspojave su očekivane, imamo 129 alergijskih, sve su prošle bez ikakvih posljedica, rekao je Kaić. 

Markotić: Ima još 8 oboljelih od britanskog soja korone 

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" je govorila o potvrđenom britanskom soju korone u Hrvatskoj. Rekla je da su joj iz HZJZ-a javili da imaju preliminarne rezultate za 8 bolesnika, oni će o tome detaljnije izvijestiti javnost. 

- Ovo što smo našli nije nikakvo iznenađenje. Ne vidi se značajan broj novooboljelih, to je dobro, rekla je. 

Markotić je rekla kako je jučer preko HZJZ-a išla prva pošiljka uzoraka za ECDC, gdje je Klinika priložila 30-ak uzoraka iz različitih dijelova Hrvatske, uključujući i ova tri za dodatnu potvrdu. 

- Ovo što smo našli nije iznenađenje, bilo je pitanje trenutka, dodala je. 

Naglasila je kako je dobro što nema značajnog povećanja broja oboljelih koje bi se moglo dovesti u vezu u ovim novim sojem, no i dalje trebamo biti jako oprezni i pridržavati se epidemioloških mjera. 

Kaić je govorio o osam pozitivnih, rekao je da su oni iz Zagreba, Siska i Vukovarsko-srijemske županije. Sada se, dodao je, prikupljaju podaci, a uzorci su uzeti u drugoj polovici siječnja, što znači da je već tad nova varijanta bila u populaciji. 

Beroš: Cijela Europa je na oprezu 

Ministar zdravstva Vili Beroš je naglasio kako je važno prvo detektirati postojanje novog virusa i adekvatno epidemiološko odgovoriti. 

- Pojava ove nove varijante je određena prijetnja, vidjet ćemo kolika, ali čitava Europa je na oprezu. Ovo je prilika da još jednom pokažemo odgovorno ponašanje pridržavanjem epidemioloških mjera. Naš dosadašnji oprez je stvorio dobru bazu, temelj i start za novu borbu, rekao je Beroš. 

Beroš je zatim govorio o cijepljenju i cjepivima. 

- Kada je riječ o cijepljenju, počelo je cijepljenje AstraZenecinim cjepivom, a nastavlja se Pfizerom i Modernom. Na taj način ćemo ući u drugu fazu kada (...) dolaze na red stariji sugrađani i osobe s komorbiditetom. Sva tri cjepiva koja su u uporabi u RH nemaju dobnih ograničenja i gotovo stopostotno sprečavaju pojavu najtežih oblika bolesti, hospitalizacije i smrtnih ishoda, rekao je.

Nada se da građani neće odbaciti ovu priliku jer imamo na raspolaganju tri vrste cjepiva za koji cijeli svijet smatra da su učinkovite.

Pitanja novinara: o Borasu, protokolu cijepljenja 

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras jučer se cijepio prije reda, Beroš je rekao da je tražio očitovanje, a cijepljenje prije reda osuđuje. 

- Vlada je donijela plan cijepljenja, njime smo istaknuli solidarnost, a oduzimanje prava najugroženijima nije prihvatljivo i krajnje je moralno upitno. Čekat ću odgovor s KBC-a Rebra, pa ćemo vidjeti o čemu je riječ. Apeliram na sve koji provode cijepljenje da se cijepljenje provodi isključivo prema planu cijepljenja, rekao je ministar Beroš. 

Kaić je rekao da ne postoji pisani protokol što raditi s već otvorenim dozama kada se bočica načne. 

- Zdravorazumski protokol je cijepiti nekog drugog zainteresiranog jer je manja šteta cijepiti bilo koga, nego baciti cjepivo, posebno kada ga nemamo cjepiva, dodao je. 

Markotić je cijepljenju u Klinici za infektivne bolesti. 

- Klinika za infektivne bolesti je visokospecijalizirana ustanova za liječenje i edukaciju i ima elemente prevencije. Ono što smo ponudili u ovoj situaciji je da svi raspoloživi resursi mogu i trebaju biti uključeni u cijepljenje. Bilo je puno upita kakve su sve mogućnosti i klinika je izrazila spremnost da bi cijepila i izvan sustava po prioritetima, rekla je Markotić. 

Dodala je kako se s time se započelo s nekoliko ljudi, sve iz rizičnih skupina, međutim vrlo brzo je došla situacija da neće biti dovoljna količina cjepiva i to je zaustavljeno, dok neće imati dovoljnu količinu cjepiva. Traženja su brojna iz različitih zdravstvenih institucija. 

Na pitanje kako je novi soj ušao u Hrvatsku, Markotić je rekla "kao i svi drugi - migracijom ljudi". 

- Pokušat ćemo saznati od kud su uvezeni, ali virusi jednostavno migriraju zajedno s ljudima (...), dodala je. 

Markotić je rekla da se migracije ne mogu zaustaviti, nisu se mogle zaustaviti ni u vrijeme kuge, tada se širilo migracijom iz Kine, samo su trebale godine, a sada treba par sati da se dođe. 

- Moramo biti svjesni da se ovaj soj brže širi, među nama je i moramo se pridržavati mjera koje su na snazi da bismo spriječili širenje koje se dogodilo u Irskoj, Velikoj Britaniji, Portugalu... Cijeli svijet je u strahu od brzog širenja, dodala je. 

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je rekao da se stanje analizira svakodnevno, pojava novog soja opravdava takav pristup Stožera. 

- Nismo mogli govoriti o novim varijantama virusa prije nego što su otkrivene, ali cijelo vrijeme smo ukazivali da ta mogućnost postoji (...). Za očekivati je da će toga biti još. Bitno je da se ovaj novi moment shvati ozbiljno, dakle, moramo mu posvetiti pozornost, no to ne znači da je to razlog za bilo kakvu vrstu panike, moramo pozorno pratiti situaciju u susjednim zemljama. Uzimajući u obzir novu varijantu virusa, zemlje su različito reagirale, dio njih je reagirao još čvršće zatvaranje, dodao je. 

Danas će na Znanstvenom savjetu Vlade, dodao je, o tome razgovarati o tome. Pojasnio je da se mora uzeti u obzir i vremensku prognozu koja najavljuje vrlo niske temperature i sve će uzeti u obzir. 

- Nova varijanta je, kako se sada čini, prisutna od 20. siječnja. U tih nekoliko tjedana možemo konstatirati da brojevi ne rastu, već padaju. Oni možda ne padaju u stopama kao u početku, ali i dalje padaju. Oko ovog pitanja će se još puno raspravljati kako bismo donijeli odluku koja će s jedne strane zaštiti ljude, a s druge odluku koja mora biti racionalna, i kad je u pitanju zaštita zdravlja i ekonomske aktivnosti, naglasio je. 

Beroš je komentirao izjave nekih liječnika da AstraZenecinim cjepivom ne žele cijepiti starije od 65 godina, a osvrnuo se i na slučaj liječnice sa Šolte koja ne želi cijepiti pacijente. 

- Naš stav oko AstraZenece je potpuno jasan (...) naš stav je da se njime se trebaju cijepiti i stariji građani. Ograđujem se od pojedinačnih izjava da nije dobro za starije. Što se tiče slučaja na Šolti, nitko nema pravo spriječiti građane da se cijepe i slučaj je dan Liječničkoj komori na razmatranje, rekao je. 

Božinović nije htio komentirati slučaj sukoba mladića i pravosudnih policajaca u Splitu, rekao je kako to nije pitanje za Stožer civilne zaštite. 

Pozitivni nalazi novog britanskog soja su proizašli iz nasumičnih testiranja koje su se provodila u drugoj polovici siječnja. 

- Od 28 nasumično uzetih uzoraka, kod osam je pronađen novi soj, rekla je Markotić dodavši kako se testiranja vrše nasumično. 

Zagovarali su, dodala je, princip testiranja da čim primijete da je netko došao iz inozemstva ili da ima više hospitaliziranih na nekom području ili da ima više zaraženih. 

- Oko dva tjedna treba da se cijeli proces provede kod sekvenciranja i analize tih uzoraka (...) Eventualno zemlje koje imaju velike pogone, a njih je malo, mogu to u sedam do deset dana obaviti, dodala je Markotić.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.