Hrvatski radio

Radio Zadar

Britansko priznanje razvoju putničkog terminala u Gaženici

31.03.2020.

17:15

Autor: RZD

foto: PR

foto: PR

Foto: - / -

Britanska publikacija Cruise Insight dodijelila je Zadar Cruise Port i Novoj luci Gaženica priznanje za postignuća u razvoju putničkog terminala u posljednjih godinu dana. Nagrada je važna jer stiže tijekom pandemije uzrokovane korona virusom ima velike posljedice na turizam. Evo priopćenja:

Nakon što je Zadar Cruise Port i Putnička luka Gaženica prošle godine proglašena Lukom godine na prestižnom svjetskom izboru Seatrade Europe 2019, sada se može pohvaliti novim priznanjem. 

Prijavu za nagradu podnijeli su Zadar International Ports Operations i Global Ports Holding.

Za Rebeku V. Pevec, glavnu direktoricu ZIPO-a, ova je nagrada izuzetna čast i privilegija koju su stručnjaci kruzing industrije po prvi put dodijelili putničkom terminalu u Hrvatskoj. „Afirmacija novog putničkog terminala označava sljedeći korak u razvoju Zadra i šire regije kao uzbudljive i važne destinacije za krstarenja i drago nam je što usko surađujemo sa Zadarskom županijom i Lučkom upravom Zadar u ostvarivanju tog cilja. Zadar Cruise Port kao dio Global Ports Holdinga, vodećeg svjetskog operatera luka za kružna putovanja, posvećen je uvođenju najboljih praksi upravljanja u cilju postizanja operativne izvrsnosti i pružanju iznimne usluge svim našim gostima i posjetiteljima. Ova nagrada nam je od iznimnog značaja, posebice u ovim izazovnim i neizvjesnim vremenima kako za kruzing industriju, tako i za globalnu ekonomiju. Iako će trebati vremena, vjerujemo da će do oporavka doći i da će Zadar nastaviti svoj razvoj kao turistička i kao destinacija za kružna putovanja.“, istaknula je Pevec.

Nagradu je dodijelio panel stručnjaka od kojih se posebno ističe Chris Ashcroft, jedan od najistaknutijih novinara specijaliziranih za kruzing gospodarstvo i vlasnik jednog od najprestižnijih časopisa u industriji krstarenja. Chris Ashcroft Zadar je prvi put posjetio 2015. godine kada je sudjelovao na Generalnoj skupštini MedCruisa, udruženja mediteranskih luka za prihvat brodova na kružnim putovanjima te je od samog početka upoznat s projektom izgradnje jednog od najmodernijih terminala za putnike na kružnim putovanjima na Mediteranu.

 „Veseli nas ovo drugo po redu prestižno priznanje i za Putničku luku Gaženica, posebno u okolnostima značajnog usporavanja turizma potaknutog pandemijom. Ovom se nagradom valoriziraju naši dugogodišnji napori u izgradnju moderne infrastrukture putničkog terminala pogodne i za razvoj kruzing turizma. Ona je izgrađena za mnoge godine i vjerujem da čim se ove uzburkane vode smire, pokazat će svoju punu vrijednost i potencijal u izgradnji Zadarske regije kao buduće kruzing destinacije“, izjavio je Robert Škifić, ravnatelj Lučke uprave Zadar.

Od 2015. godine, kada je puštena u rad, luka bilježi porast putnika na kružnim putovanjima s 53 tisuća na 183 tisuće 2019. godine, što ju čini novim važnim odredištem kružnih putovanja na Mediteranu. S ukupnim prometom putnika od 2,6 milijuna putnika i skoro 500 tisuća vozila Lučka uprava Zadar je u 2019. godini ostvarila rekordan rezultat u broju putnika i vozila - navodi se u priopćenju Lučke uprave Zadar.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.