Hrvatski radio

Radio Zadar

Brižić: ugovor jamči razvoj otoka. Oporba: ugovor je naštetio Općini.

06.02.2020.

14:46

Autor: Suzana Jakšić Mandić

foto: RZD

foto: RZD

Foto: - / -

Za 5 godina nadamo se imati izgrađeno turističko naselje –izjavila je to Elena Segečova, članica uprave slovačke tvrtke Sitno Holding Real Estate koja je postala vlasnikom atraktivnog terena na Ugljanu. Danas je naime u Preku potpisan ugovor o prodaji općinskih 77 000 metara četvornih toj tvrtki.

Sitno Holding je, kao što smo javljali, bio jedini ponuditelj na nedavno zaključenom javnom nadmetanju. Dok načelnik Općine Preko Jure Brižić navodi kako je slovačka tvrtka sposobna realizirati projekt vrijedan 34 milijuna eura, oporbeni općinski vijećnici  tvrde kako je današnji ugovor sklopljen na štetu Općine. 

Po potpisivanju ugovora načelnik Brižić je kazao kako je riječ o najvećem ulaganju u turizam na zadarskim otocima u zadnjih 10-ak godina. Sitno Holding je ispuio sve uvjete propisane natječajem, a riječ je o  respektabilnom ulagaču  tvrdi Brižić: To je tvrtka koja osim jednog dijela hotelskog, nekretninskog biznisa ima udio i u farmaceutskoj industriji, to je jedna zdrava tvrtka koja ima dobre temelje da može realizirati ovaj naš projekt.

Ministarstvo uprave ipak , na zahtjev 4-orice nezavisnih oporbenih vijećnika istražuje javni natječaj i odluku općinskog vijeća o prodaji koja mu je prethodila. Nezavisni vijećnik Mario Košta i Ivica Profaca tvrde kako je prodajom terena po cijeni od 34,9 eura po metru četvornom Općina Preko  oštećena: Općina gubi minimalno 27 milijuna kuna jer je susjedno zemljište iste kvalitete, zona T2-prvi red uz more, prodana za 76 eura, a što je apsurdno, istom ulagaču. Kriminal, ako to prođe onda smo banana-država, institucije moraju spriječiti tu pljačku. 

Nezavisni vijećnik I. Profaca dodaje kako nisu oni protiv ulaganja u otok : Mi smo za napredak općine i za izgradnju hotela ali da se zemlja ne prodaje ispod tržišne cijene. Pitam ja načelnika bi li on svoju zemlju prodao po toj cijeni. 

Na naš upit načelnik Brižić komentira prozivke oporbe: Njuškalo nije relevantna zakonska podloga da bi se napravila procjena vrijednosti zemljišta. Mi smo odgovorili na zahtjev Ministarstva, dostavili smo dokumentaciju , očekujemo pozitivan odgovor jer je to praksa koja se radi, čak i Vlada je nedavno ovlastila ministra državne imovine da u ime Vlade sklopi ugovor za zemlju u Šibeniku, sve je u zakonskim normativima. Oporba je tu da napada i da napravi neku smutnju- komentirao je za HRT Brižić.

Kako imamo i informaciju da je austrijski poduzetnik Specht od  Trgovačkog suda u Zadru tražio blokadu kupoprodaje zbog navodnog duga od 8 milijuna kuna koje potražuje od općine,  što je, tvrdi Brižić, bez zakonskog uporišta, gospođu Elenu Segečovu upitali smo nije li projekt Mačjak-Šumljak rizično ulaganje ? Mislimo da je to problem općine Preko, mi smo ulagači koji se žele skoncentrirati na budućnost projekta - odgovorila je predstavnica ulagača te dodala kako osim na Ugljanu planiraju ulaganja u Splitu, Zadru te na Šolti.

Sitno Holding kreće s izradom dokumentacije kako bi za 6 do 9 mjeseci ishodio građevinsku dozvolu za izgradnju 40-ak vila i pripadajućih sadržaja na području mjesta Lukoran, a oporbeni vijećnici iščekuju da Ministarstvo uprave odgovori je li  odluka o prodaji općinskog terena Slovacima  pravovaljana.

 

J. Brižić o oporbenim zahtjevima

Vijećnici M.Košta i I.Profaca

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.