Hrvatski radio

Radio Zadar

Brižić za Preko traži povratak "Cresa" ili "Supetra"

08.05.2019.

16:10

Autor: Filip Matijević

Dino Stanin/PIXSELL

Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / -

Stanovnici Preka i ostalih mjesta Ugljana žale se zbog trajekata koji ih povezuju sa Zadrom. Stari su i nerijetko ne mogu primiti sva vozila pa traže od Agencije za obalni linijski pomorski promet i Jadrolinije bolje trajekte. Prijedloga ima, ali rješenja još uvijek ne.

Jutros je kao i inače iz Gaženice za Preko isplovio trajekt Sis. Star 33 godine, održavan, ali - svi se slažu - pretijesan za sva vozila koja bi u njega trebala stati:

Problem je, triba novi trajekt ubaciti, kako je obećano. A ljeti je još gore. Dosta vozila ostaje vani na obali, tako da jednostavno ne uspije ukrcati sve.
Nisam zadovoljan, baš smo komentirali kad smo ulaziili da je ovo staro, prije Austro-Ugarske, tako da ovo triba pod hitno promijeniti.

Sivim tonovima vladajući u Preku vide Sis. Žele veći trajekt, pa su, na čelu s načelnikom Jurom Brižićem, iznijeli prijedlog da im Jadrolinija vrati Cres ili Supetar, trajekte koji povezuju Priznu i Žigljen:

Smatramo da ova linija zaslužuje bolji, veći trajekt. Mislim da ste se i danas uvjerili kad ste stigli na naš otok, i ravnateljica, da je usitinu u jendom lošem stanju taj Sis i da je ostalo i nešto automobila u Zadru. I da se jedan taj trajekt stavi na našu liniju iz razloga što za Pag ima alternativa, to je kopneni dio.

Ali linija koja povezuje Pag s kopnom ima veću iskoristivost kapaciteta od linije Zadar - Preko, koja je ispod 50 posto. Ipak, ravnateljica Agencija za obalni linijski pomorski promet, Paula Vidović uputit će poruku brodarima Jadrolinije

Ja ne mogu zaista kazati da je loše održavan. Mislim da se posada trudi. Da, stanje može biti bolje i treba stremiti boljem... razumijem otočane i njihove zahtjeve ali, evo, moje je da prenesem brodaru zahtjeve otočana i naravno, nadam se, da će se opet pronaći nekakvo rješenje.

A ako se ne pronađe, ne dobiju li trajekt većeg kapaciteta, stanovnici Ugljana najavljuju blokadu zadarske luke Gaženica u srcu sezone.

PREKO TRAJEKTI

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.