Hrvatski radio

Radio Zadar

Brod budućnosti na svojoj morskoj odiseji uplovio u Zadar

03.07.2018.

20:36

Autor: Božidar Kolega

Brod budućnosti na svojoj morskoj odiseji uplovio u Zadar

Brod budućnosti na svojoj morskoj odiseji uplovio u Zadar

Foto: - / -

U Zadar, pored Pozdrava suncu, poznate zadarske solarne instalacije, privezao se danas prvi potpuno ekološki brod kojeg pokreće energija dobivena iz obnovljivih izvora. Energy Observer, francuski katamaran inovativno je plovilo čija je misija promijeniti svijet novom čistom tehnologijom.

Energy Observer prošle se godine otisnuo iz Francuske na putovanje oko svijeta dugo 6 godina, tijekom kojeg će obići 50 zemalja i pristati u 101-noj luci. Zadar je jedna od njih.

Kao jedno mjesto koje posebno potencira i ekološku svijest. Evo mi se uklapamo očito u taj program, tako da smo posebno zadovoljni.  

kaže Ante Rados direktor zadarske Turističke zajednice. Energy Observer brod je budućnosti.

Znači ovaj brod proizvodi vodik iz mora pomoću sunčeve energije, uz to koristi i vjetro energiju kad je usidren koji pretvara onda opet u struju s kojom onda dalje može ploviti morem.

Pri tom brod ne proizvodi nikakve štetne plinove – kaže Marko Martinis iz tvrtke partnera ovog projekta.

Izgradnja Energy Observera trebala je pokazati da je moguće koristiti različite obnovljive izvore energije, i tu energiju inteligentno pohraniti kako bi se mogle prelaziti velike udaljenosti.

Tim putom oko svijeta, želimo pokazati novi način održive mobilnosti, s nultom emisijom štetnih plinova. Trebalo mi je 5 godina rada na ovom projektu, trebalo je okupiti tim, naći partnere. Imali smo 70 ljudi od toga 30 inženjera koji su osmislili ovaj pogon budućnosti. – objašnjava nam  Victorien Erussard, osnivač i kapetan broda.

Mediteran je danas postao vrlo važan, i cilj nam je obići sva mjesta i luke koja imaju slične probleme ili slične ideje kako bi pokazali ljudima da se stvari mogu promijeniti.  – kaže šef ekspedicije Jérôme Delafosse.

Brod je dosada preplovio 7 572 nautičke milje, posjetio 12 zemalja i uplovio u 23 luke. Ostatak svoje morske odiseje posada će iskoristiti kako bi poboljšala tehnologiju koju koristi,  kako bi ona mogla dobiti brojne druge primjene ne samo na moru nego i na kopnu.   

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.