Hrvatski radio

Radio Zadar

Broj nezaposlenih u Zadarskoj županiji pada ispod 5 000 osoba

25.07.2016.

15:52

Autor: Filip Matijević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadarska županija bilježi 1500 više zaposlenih u odnosu na 2015. godinu, a prema srpanjskim pokazateljima broj nezaposlenih bit će ispod 5000.

Kako bi se taj pozitivan smjer nastavio u Domu županije održan je okrugli stol Poticanje zapošljavanja u Zadarskoj županiji. Predstavljale su se mjere aktivne politike zapošljavanja u Zadarskoj županiji te novi natječaji Europskog socijalnog fonda. 

 

Ohrabrujuće brojke za Zadar i županiju; 15% više zaposlenih u odnosu na lani. Dio tog postotka pripada sezonskim radnicima, ali napredak postoji i u drugim gospodarskim granama. Pomoćnik ministrice rada i mirovinskoga sustava, Mario Bebić:

Raste naročito u sektoru turizma, što se očekivalo s obzirom na sezonalnost, tako isto i na području trgovine nekretninama, području prijevoza i skladištenja, prerade, ali isto tako i na području trgovine i vidi se blago poboljšanje na području građevinarstva.

Poslodavcima, ali i onima u potrazi za poslom predstavljeni su i europski fondovi pod okriljem Ministarstva rada i mirovinskog sustava koji daju ukupno 150 milijuna kuna. Pomoćnica ministrice Katarina Ivanković Knežević:

Dio je za socijalno poduzetništvo, dio je vezan za promicanje volonterstva, dio je vezan za fond erusopke pomoći za najpotrebitije, za materijalnu pomoć i hranu najpotrebtijima u našem društvu, znači 38 milijuna kuna koji će biti dodijeljeni do kraja ove godine.

Bebić i Ivanković Knežević demantiraju ukidanje mjera za zapošljavanje mladih. Riječ je tek o jednoj preinaci koja u konačnici ništa ne mijenja onima koji traže posao:

Sve mjere koje su u nadležnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a sufinanciraju se sredstvima Europskog socijalnog fonda idu dalje kako su i bile ugovorene. Do redizajna samo jedne mjere je došlo u samo jednom segmentu: Mladi iznad 30-e godine ne mogu koristiti onaj klasični SOR nego koriste jedan potpuno isti način i prijavljuju se Zavodu.

Novost će pak biti da će poslodavci u deficitarnim zanimanjima još brže doći do mladih pripravnika. Jesu li vladajući konačno prepoznali važnost poticanja zapošljavanja medicinskih sestara, IT stručnjaka, ali i vozača, kuhara i konobara? Pokazat će vrijeme, vrlo skoro!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.