Hrvatski radio

Radio Zadar

Brojne akcije spašavanja na moru

24.08.2016.

17:40

Autor: V. Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru u prvih 7 i pol mjeseci na Jadranu je imala više od tri stotine akcija traganja i spašavanja. Samo tijekom protekloga vikenda, kada je Jadran zahvatilo nevrijeme, u središnjici je zaprimljeno 200-ak poziva i provedeno 30-ak spasilačkih akcija.

Kada je riječ o zadarskom području, u prvih sedam i pol mjeseci poduzeto je 90 akcija traganja i spašavanja, za što je utrošeno 148 radnih sati. U 85 spasilačkih i 23 potražne akcije spašeno je 86 osoba i 31 plovilo, od čega dva broda, 27 brodica i 2 plovna objekta. Bilo je sedam nasukavanja, a 11 plovila moralo je biti otegljeno. Šest osoba je smrtno stradalo na zadarskom području, dok su na cijelom Jadranu bila 24 takva slučaja, kaže kapetan Edo Šarunić iz riječke središnjice. Šarunić apelira na sve koji na more idu nespremni. Također dodaje, kako je bilo i lažnih poziva, što ometa službu traganja i spašavanja, te ističe kako se i s time znaju nositi i temeljem iskustva procijeniti treba li reagirati ili ne. Više u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.