Hrvatski radio

Radio Zadar

Brudet, tuna na žaru... povratak tradiciji! Otvoren 6. Tuna, sushi & wine festival

16.05.2022.

13:22

Autor: Filip Matijević

6. Tuna, sushi & wine festival

6. Tuna, sushi & wine festival

Foto: Filip Matijević / Radio Zadar

Otvoren je Tuna, sushi & wine festival na Trgu Petra Zoranića, prva veća zadarska manifestacija nakon stanke uzrokovane pandemijom koronavirusa. Profesionalni kuhari i njihovi učenici će do subote Zadranima i turistima pripremati sushi te plavu i bijelu ribu na razne načine.

Povratak tradiciji definitivno je nit vodilja povratničkog festivala koji objedinjuje tunu, sushi, vino ali i ostalu, domaću, ribu. Šesto izdanje festivala, prvo od 2019., donijelo je i neke promjene: 


Za razliku od prijašnjih izdanja, ove smo godine to malo skratili, a uvrstili smo pripremanje plave i bijele ribe na tradicionalan i moderan način, imamo i sushi...

suorganizator Renato Kraljev

A gosti su očito željni tradicije. I domaći: Ovo mi se jako sviđa i ove godine i otprije... Manifestaciju pozdravljam i to je odlično! 


Ali i stranci: Jedemo tunu i sardine i zaista je ukusno. Odlična tuna, bolja nego kod nas kući. Svježa je! Ž: Isto mislim! Stvarno je dobra! Svježe spremljena hrana i prekrasno vrijeme! Čudesno je! 

Pripremanje tune

Pripremanje tune

Foto: Filip Matijević / Radio Zadar

Tunu na žaru pripremaju učenici koji se u Biogradu školuju za kuhare:


Slažemo tunu na roštilj pa ćemo je okretat`. Vruće je, al` sve je za pet!


Sve pripremaju pod budnim okom mentora Mirka Poljaka:


To je već treća godina, dosta su učenici upoznati sa svim namirnicama. Pogotovo kada su u pitanju tradicionalna; srdela, tuna, skuša, lokarda, plava riba...


Uživalo se jutros i u jelima za koja su recepti otrgnuti od zaborava:

Pokušali smo oživjeti neke stare tradicije čuvanja hrane. Što su naši stari radili kada nisu imali frižider? Marinirali su stvari. Ovdje je još jedna marinada koju sam izvukao iz recepta moje none, prastara varijanta koja je vrsta saure, radi se s kvasinom, vinom i začinima ali je baza petrsimul.

kuhar Robert Pinto

Tradicionalno može biti i neobično, kaže kuhar Damir Stojiljković:


Napravio sam tunu s bobom i artičokima. Kao što se radi janjetina, ja sam napravio tunu. 

Tuna, sushi & wine festival na Trgu Petra Zoranića

Tuna, sushi & wine festival na Trgu Petra Zoranića

Foto: Filip Matijević / Radio Zadar

U danima koji slijede majstori kuhinje otkrivat će kako vrhunski pripremati ribu i na moderan način, a bit ću tu – naravno – i daška daleke Azije – sushija! Fešta tune, sushija i vina otvorena je svaki dan od 10 do 13 i 30, a u petak i subotu radit će i od 19 do 23 sata. 


Ta dva dana navečer nas na Trgu Petra Zoranića očekuju i koncerti te priprema kualjskog brudeta u petak odnosno ribe na žaru u subotu. Kupon za hranu iznosi 25, za piće 10 kuna, a sav prihod ide u humanitarne svrhe. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.