Hrvatski radio

Radio Zadar

Brzi testovi za evakuirane nakon potresa. Produljene mjere za ZD županiju.

07.01.2021.

15:34

Autor: HRT Radio Zadar / HINA

Marin Tironi/PIXSELL

Marin Tironi/PIXSELL

Foto: - / -

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović u četvrtak je izvijestio da su brzi antigenski testovi osigurani za kampove s evakuiranim osobama u Petrinji, Glini, Sisku i Topuskom, a na tom se području provodi i dobrovoljno cijepljenje kako bi se epidemiološka situacija držala pod kontrolom.

Od 2. siječnja u Sisačko-moslavačkoj županiji provodi se dobrovoljno cijepljenje protiv covida najugroženijih skupina stanovništav te svih žurnih službi civilne zaštite, policije, HGSS-a vatrogasaca, hitne medicinske službe i vojske, izvijestio je Božinović na sjednici Vlade.

Nacionalni stožer civilne zaštite apelira na građane da se pridržavaju svih epidemioloških mjera i uputa radi sprječavanja širenja koronavirusa na stradalom području, istaknuo je.

Nova isporuka od 230 tisuća brzih antigenskih testova, nabavljenih preko Ravnateljstva za robne zalihe, bit će podijeljeni medicinskim ustanovama i ustanovama socijalne skrbi, dodao je Božinović.

Iz Šangaja je 2. siječnja u Luku Rijeka dopremljeno 20 tona artikala zaštitne opreme, a idućih će dana pomorskim putem biti dopremljene dodatne količine.

U zadnjih tjedan dana iz logističkog centra Ravnateljstva civilne zaštite u Jastrebarskom izdano je 1.130.700 artikala zaštitne opreme, a trenutno se u logističkom centru i regionalnim skladištima nalazi oko 10,9 milijuna artikala, odnosno 650 tona.

Božinović je izvijestio i da je na području Sisačko-moslavačke županije ukinuta zabrane javnih događanja i okupljanja s više od 25 osoba, a ukinuta su ograničenja i na privatnim okupljanjima.

Posebno je naglasio obvezu korištenja medicinskih maski u zatvorenom i na otvorenom prostoru kada nije moguće održavati distancu od 1,5 metra.

Na prijedlog županijskih stožera, produljeno je trajanje nužnih epidemioloških mjera za Bjelovarsko-bilogorsku i Zadarsku županiju, Grad Zagreb, Zagrebaču, Brodsko-posavsku, Šibensko-kninsku, Karlovačku te Krapinsko-zagorsku županiju. Riječ je o korištenju zaštitnih maski na otvorenom i u zatvorenim prostorima u kojima se obavljaju javne i gospodarske djelatnosti, manifestacije i drugi programi, na zabranu posjeta i izlazaka za korisnike usluga ustanova socijalne skrbi te preporuku povećanja broja vozila u javnom gradskom prijevozu.

Božinović je izvijestio i da su inspektori Ravnateljstva civilne zaštite i policija obavili 20.750 nadzora poslovnih subjekata i javnih okupljanja u proteklih tjedan dana, te je izdano 112 usmenih upozorenja i uklonjene 103 nepravilnosti.

Utvrđena su četiri prekršaja zbog kršenja propisanih mjera, utvrđeno 215 kršenja samoizolacije, te evidentirano sedam kaznenih djela zbog prenošenja zaraznih bolesti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.