Hrvatski radio

Radio Zadar

Bubaš: Korona neće nestati s ljetom

26.05.2021.

08:52

Autor: HRT

Bubaš: Korona neće nestati s ljetom

Bubaš: Korona neće nestati s ljetom

Foto: - / -

Stožer bi danas trebao ublažiti mjere, a za vikend se već planiraju svadbe s više od stotinu uzvanika. Pojedinosti će biti objavljene na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite, koja je najavljena za 11 sati.

Pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" rekla je da je najvažnije biti cijepljen.

- Mjere su usmjerene k putu ka otvaranju, ali ne prema potpunom otvaranju. Mjere moraju biti postepene. Ne možemo otvoriti sve, a opet treba se vratiti što bliže funkcioniranju. Tome pridonosi pad broja zaraženih, ali i porast broja cijepljenih. Cjepivo je najmoćnije oružje u borbi protiv epidemije i najmoćnija zaštita zdravlja, rekla je. 

Dražen Biljan iz Nezavisne udruge ugostitelja Grada Zagreba, rekao je da ih odluka da će kafe barovi i dalje ostati zatvoreni rastužuje i čini jako nesretnima.

- Na izmaku smo snaga. Frustriraju nas neujednačeni kriteriji. Smatramo da kako će se otvoriti restorani da su i kafe barovi spremni na otvaranje, istaknuo je. 

Dodao je da ima rad na terasama donosi mrvice.

- Mi na ovaj način ne možemo funkcionirati. Kako da radimo na terasama ako kiša pada. Mi smo pred propašću, rekao je. 

Istaknuo je da će danas opet razgovarati sa stožerom, ali kako je rekao, teško da će nešto dobiti.

-  Informacije dobivamo kroz medije, mi nismo uključeni u razgovore, rekao je Biljan.

Bubaš je istaknula kako je Vlada napravila sve što je mogla da ti ljudi dobiju naknadu i da mogu preživjeti otežane uvjete. 

Poručila je roditeljima da razmisle o cijepljenju djece, kako bi imala normalno ljeti i kako bi se mogla družiti.

- Cijepite djecu 16+. U SAD-u je cjepivo odobreno i za djecu od 12 do 15 godina. Ja se tome veselim i jedva čekam da tako bude u Europi, jer ću svog mlađeg sina sigurno cijepiti. On će uskoro navršiti 12 godina, rekla je.

 

Imunolog Pero Lučin s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci rekao je da je dinamika cijepljenja dobra.


- Cilj da se ostvari 2 milijuna cijepljenja do kraja lipnja mogao bi se ostvariti. To je jedini put da se malo više oslobodimo i da počnemo relaksiranije živjeti.

Apelirao je na osobe koje su cijepljene da ima puno onih koji nisu cijepljeni i da treba nastaviti s mjerama opreza u zatvorenim prostorima.

- Dobra je odluka da se krene s cijepljenjem mlađih, jer se sa cijepljenjem osigurava zaštita i smanjuje širenje virusa. Stanje koje imamo sada možemo dobrim djelom zahvaliti cijepljenju, istaknuo je.

Na pitanje hoće li biti potrebna treća doza cjepiva rekao je da još nema konačnih rezultata.

- Studije koje su provedene na cijepljenima pokazuju da se količina protutijela smanjuje s vremenom i da zaštita sigurno postoji šest mjeseci. Ako bude i potrebno docjepljivanje trećom dozom, ne treba se previše uzrujavati jer je to normalan proces. Do jeseni ćemo imati ideju hoće li biti potrebna treća doza, rekao je.

 

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.