Hrvatski radio

Radio Zadar

Budući Centar u Selinama - podrška uzgajivačima dagnji

12.03.2021.

10:23

Autor: Suzana Jakšić Mandić

Ilustracija: Duško Marušić / Pixsell

Ilustracija: Duško Marušić / Pixsell

Foto: - / -

Iako Zadarska županija na državnoj razini prednjači u uzgoju i preradi morskih proizvoda kad je o plavoj i bijeloj ribi riječ, uzgajivači školjaka nisu brojni –imamo tek 15 registriranih uzgajivača dagnji kapaciteta 170 tona školjaka godišnje.

Ne čudi stoga što ova grana ribarstva treba poticaj, a upravo to bi trebao osigurati Centar za školjkarstvo Zadarske županije u Selinama. Putem Ministarstva poljoprivrede Zadarskoj županiji naime odobreno je 5 milijuna 200 tisuća kuna za uspostavu Centra.  Doprinos EU- sredstava je 75%. Što točno projekt predviđa reći će županijski pročelnik za poljoprivredu i ribarstvo Danijel Segarić: Ključ je purifikacijski centar koji služi za pročišćavanje školjaka prije izlaska na tržište, kako bi zadovoljile veterinarske norme. S druge strane predviđeno je da se u tom prostoru vrši i pakiranje i skladištenje školjaka - navodi Segarić

Dodijeljena sredstva od koji je 75 posto osigurano iz EU fondova iskoristit će se za izradu idejnog i glavnog projekta: Vjerujemo da će taj kompletan projekt što se tiče dokumenata za početak gradnje biti završen najkasnije u 8. Mjesecu, možda i nešto prije. Evo i kad bi Centar u Selinama mogao primiti prve količine dagnji na obradu: Naš je plan polovina-kraj 2022.ako sve skupa bude išlo kako je planirano - nada se Segarić.

Treba reći da projekt Centra za školjkarstvo predviđa i uzgoj drugih vrsta školjaka kao što su jakobske kapice i kamenice, što je još važnije, izgradnju operativne obale u Selinama.  Sredstva za taj dio zahvata trebat će osigurati Županijska lučka uprava, što će sigurno pozdraviti ne samo školjkaši već i  žitelji Općine Starigrad .

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.