Hrvatski radio

Radio Zadar

Bura u Svetom Filipu i Jakovu

04.11.2016.

18:30

Autor: Jelena Tomac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Burno je bilo jučer u općini Sveti Filip i Jakov na javnom izlaganju prijedloga prostornog plana. Mještani okupljeni u inicijativu "Za rivu", ali i udruga Napredak koja je vlasnik tamošnjeg autokampa, pobunili su se protiv novih izmjena.

Protive se gradnji parkirališta na tri tisuće kvadrata koji su trenutačno dio auto-kampa u samom središtu mjesta. 

Imali smo ono što drugi nisu imali, sve uništavamo. Imali smo zelenilo, jel možeš negirat da je bolji beton od zelenila? Neće to bit tako. Na ovaj način će to bit tako.

Tijesna je bila općinska vijećnica za sve koji su se odlučili usprotiviti novom prijedlogu izmjena prostornog plana. Namjera načelnika da se dio kampa pretvori u parkiralište mnogim je mještanima neprihvatljiva. Pogotovo stoga što ga udruga Napredak pokušava kategorizirati kao kamp s četiri zvjezdice.

Udruga Napredak se ne slaže odnosno protiv je izdvajanja bilo kojeg dijela kampa iz kampa. - kaže Denis Brzić, predsjednik Udruge Napredak.

Ovime se, smatraju mještani, samo pogoduje budućem investitoru za projekt izgradnje luke, dok mjesto gubi zelenu površinu.

Stoljetnu šumu posjeći i srušiti stoljetne zidove da bi se proširio parkiralište za, po mom mišljenju, za koncesionara koji će graditi ovu luku ili marinu. - žali se Josip Brzić.

Načelnik pak tvrdi da su predložene izmjene prostornog plana minimalne.

Apsolutno da ste mirni, niti se tu neko betoniranje, kao i ribarska luka jednostavno ne postoji ta priča. Zid nema veze uopće i da se proširi parking zid, zavod će reći jel se smi dirati ili ne, nema tu nekih problema. - objašnjava Zoran Pelicarić, načelnik općine Sveti Filip i Jakov.

No mještani vide problem i u tome što su, kako kažu, dovedeni pred gotov čin. Smatraju da nisu dovoljno upoznati s izmjenama prostornog plana.

Kad sam ja trebao biti ovdje da mogu učestvovati na javnom uvidu, ovako se taj posa ne radi.

Hoće li načelnik i mještani uspjeti naći zajedničko rješenje, znat će se 9. studenog, kada završava javna rasprava na ovu temu.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.