Hrvatski radio

Radio Zadar

Butković: Gaženicu vidim kao glavnu putničku luku na Jadranu

17.02.2017.

14:49

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U novoj luci Gaženica, gdje dobro napreduje gradnja pristanišnog terminala, danas je sa suradnicima bio i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković. S gradonačelnikom, županom i predstavnicima Lučke uprave Zadar razgovarao je o postojećem ali i novim projektima u Gaženici.

Ministar Butković je nakon razgovora u Lučkoj upravi dao potporu tim projektima, prije svega zaštiti akvatorija Gaženice, za što je spremna građevinska dozvola, a projekt je vrijedan 14 milijuna eura. Uskoro se može krenuti u postupak javne nabave i gradnju zaštitnog obalnoga zida, kao preduvjeta razvoja kontejnerskoga terminala. Time je ministar odbacio nagađanja da je Vlada na neko vrijeme odustala od projekta teretne luke u Gaženici.

Budući da postoje kreditna sredstva koja nisu utrošena, u prvoj fazi, znači ide, odobravanje tih kreditnih sredstava i ugovaranje projekta. U isto vrijeme ide izrada potrebnih studija, te aplikacija prema europskim fondovima, budući da imamo na raspolaganju 80 milijuna eura za takvu namjenu. Šteta je to ne iskoristiti, tako da definitivno ćemo tražiti pomoć od eu-fondova. Dobili to ili ne dobili, projekt ide, rekao je ministar.

Unatoč dobroj prometnoj povezanosti luke s autocestom i aerodromom, za teretnu bi luku idealno bilo i željezničko povezivanje. Ministar najavljuje i sastanak o toj temi. Treba krenuti. Nama su sredstva za obnovu , rekonstrukciju i izgradnju novih željezničkih pruga na raspolaganju, tako da u svakom smislu i to treba sagledati . Mi ćemo tome dati podršku. Kad će to biti, nisam ovdje došao davati neka obećanja, jer to je ipak stvar koju treba jako dobro pripremiti, odgovorio je ministar Butković.

Kao najsuvremenija i geografski najbolje pozicionirana, može li Gaženica biti glavna putnička luka na Jadranu, pitali smo ministra Butkovića. Ona ima te potencijale i porast je broja putnika ovdje evidentan. Naravno treba tu još puno posla, te puno rada i truda ljudi koji vode Gaženicu i Lučku upravu, luku itd. I u tom smislu treba ići. Kao ministar to mogu samo podržati i ja je takvu vidim, zaključio je resorni ministar.

Butković je još jednom ponovio kako nema govora o privatizaciji pomorskoga dobra, te da je to za njega završena priča.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.