Hrvatski radio

Radio Zadar

Čak 42% ispitanika godišnje pročita više od 10 knjiga

20.09.2016.

09:50

Autor: HRT Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Portal "EduCentar" je na više od 670 ispitanika istražio navike čitanja hrvatskih građana u razdoblju od godine dana. Čak 42 posto ispitanika je u proteklih godinu dana pročitalo više od deset knjiga.

Među omiljenim žanrovima ističu političku literaturu, psihologiju, sociolociju. „Cilj mi je jedna knjiga mjesečno, a zna biti i po dvije“, ističe jedan ispitanik, dok drugi navodi da ih zna biti i puno više.

Za dio ispitanika 'rijetko prođe tjedan da ne pročitaju barem jednu knjigu', dok su neki vještinu čitanja doveli do vrhunca pa tako tjedno pročitaju i tri knjige.

„Mjesečno pročitam u prosjeku tri knjige i smatram da je čitanje vrlo važno za razvoj vokabulara pa i za obrazovanje te stjecanje dijela opće kulture. Osobe koje ne čitaju stvarno ne znaju što propuštaju“, zaključuje ispitanik.

Dio ispitanika, njih 19%, ističe kako godišnje pročita do deset knjiga, u prosjeku jednu u dva mjeseca, dok ih 12% pročita do pet knjiga te im služe za razbribrigu iako bi  'voljeli imati više vremena za čitanje.'

Mali dio ispitanika, 14%, pročitao je do tri knjige te navode da je to 'stvarno poražavajuće, ali tako stvari stoje', a jedan ispitanik komentira: „Budimo realni, pročitane su 2 knjige i to tijekom ljeta na plaži.“

13% ispitanika nije pročitalo nijednu knjigu

Jedan dio ispitanika naveo je kako u proteklih godinu dana nisu pročitali nijednu knjigu i da općenito nisu pobornici čitanja. Smatraju da je to 'gubitak vremena' i da 'jednako korisne informacije mogu pronaći na internetu.'

Zaključuju kako se vokabular može steći i na druge načine, pritom ističući komunikaciju s drugim ljudima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.