Hrvatski radio

Radio Zadar

Čarter, s 40 % vezova u najvećoj hrvatskoj marini, čeka pomoć države

17.07.2020.

10:55

Autor: Filip Matijević

Photo: Dino Stanin/PIXSELL

Photo: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / -

"Ono što jako pati je čarter. U ovoj marini imamo oko 450 brodova čartera u vlasništvu 13 kompanija. Oni su vrlo kasno počeli s manjim dijelom svoje flote raditi, a ako oni imaju problem, onda ga imamo i mi."

Godina je u kojoj će hrvatski turizam, zbog pandemije koronavirusa, zabilježiti značajan pad u odnosu na prošle sezone. Jedna od turističkih grana koja će, zbog izoliranije vrste boravka, ipak imati nešto veće brojke jest nautički turizam. Ipak, nadomak Zadra, u najvećoj hrvatskoj marini u ishod sezone još uvijek nisu sigurni jer puno toga ovisi o čarteru koji je daleko od zadovoljavajućih brojki.

Stalni gosti nisu ni ove sezone zaobišli D-Marin Dalmaciju u Sukošanu. Dominiraju gosti iz Austrije, Slovenije i Češke, a sada je vrijeme kada počinju pristizati i Nijemci, kaže za Radio Zadar regionalni direktor Božidar Duka:

Ono što jako pati je čarter. U ovoj marini imamo oko 450 brodova čartera u vlasništvu 13 kompanija. Oni su vrlo kasno počeli s manjim dijelom svoje flote raditi, a ako oni imaju problem, onda ga imamo i mi.

Uloga čartera je golema; pripada mu i do 40 % svih vezova u najvećoj hrvatskoj marini. Zato se svi nadaju i obećanoj pomoći države čarterašima:

Stalno navijamo da im pomogne država, koja je obećala da će ih poduprijeti kreditima HBOR-a. Čuo sam jučer da je konačno odobren prvi kredit jednome od njih. Ako se tako nekako pomogne, i mi ćemo to učiniti s naše strane koliko možemo pa da se preživi ova godina. A nadamo se će onda sljedeća godina biti bolja, nastavlja regionalni direktor.

Pad je neminovan. Koliki će biti, ovisi o čarteru:

Hoće li pad biti 20, 30 ili 40 % najviše ovisi o tome što će se dogoditi s čarter kompanijama. Osjećamo probleme, ali preživjet ćemo. Ono što je ključno – njima treba pomoći!, naglašava još jednom Duka.

Posljedica ima i u samoj marini, pored čartera. Zbog nedostatka gostiju, ali i osoblja, restoran na plaži - koji je lani imao promet od pola milijuna eura - ove godine nije niti otvorio svoja vrata.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.