Hrvatski radio

Radio Zadar

Čehov prvi put na zadarskim lutkarskim daskama!

13.09.2017.

12:24

Autor: Matea Gugić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Adaptirati Čehovljev tekst prvi put na zadarske lutkarske kazališne daske nije ni malo laka stvar. No, Zadarska glumica Vjera Vidov upravo se odvažila na takav podhvat. Uz pomoć mladih snaga proizašlih iz Osječke glumačke akademije, vjeruje u uspjeh ove predstave za odrasle.

Zeleno- plava veza ipak jako dobro funkcionira kada je riječ o kulturi. Naime, zbog nove predstave Kaštanka u režiji Vjere Vidov, spojile su se zadarske i virovitičke glumačke snage. Ravnateljica Kazališta Lutaka Zadar, Iris Pavić TumpaProstor nije prepreka. Mi smo skoro dva najudaljenija kazališta u ovoj našoj državi, ali u principu najintenzivnije radimo. Ovog puta se radi o predstavi Kaštanka, to je Čehovljev tekst u režiji naše Vjere Vidov.

Glumica Vjera Vidov i prije je imala hrabrosti uzeti redateljsku palicu u ruke, no priznaje da je ova predstava posebna po tome što prvi put ne radi vlastiti tekst: Ovo će biti izazov, u drugu ruku me uopće nije strah jer sam ja zadovoljna s onim što smo postavili. Išlo je točno u smijeru u kojem sam zamislila. Svi su to prihvatili, svi suradnici apsolutno bez iti malo dvojbe, tako da ja stvarno ne sumnjam. I nije me strah. Vjerujem da će biti zanimljiva jer smo ostavili Čehova onakav kakav je, nismo se dirali u njegovu priču i ono što je on htio reći, ali smo uveli nešto današnjeg. Ostavili smo čak i tu sirovu scenografiju i način, ali je ipak preneseno u moderno doba.

Glavni lik predstave je mala kujica koja, nakon raznih uspona i padova, mora izabrati između dva gospodara. Hoće li odabrati ljubav ili materijalnu sigurnost, saznajte sami na premijeri Kaštanke u petak, 15. rujna u 20 sati u Kazalištu lutaka Zadar.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.