Hrvatski radio

Radio Zadar

Čeka li nas vatreno ili mirno ljeto?

10.05.2020.

16:19

Autor: Maja Savić

Čeka li nas vatreno ili mirno ljeto?

Čeka li nas vatreno ili mirno ljeto?

Foto: - / -

Nedavno pri obilježavanju Sv. Florijana zadarski vatrogasci izrazili su zadovoljstvo opremom, ljudstvom ali ne i klimom koja ih je pratila u prva dva proljetna mjeseca. Bila su neuobičajeno topla i sušna za ovo doba godine.

Kako stvari stoje, sušni trend s kojim je počela godina mogao bi se i nastaviti. Mnogi znanstvenici predvidjeli su slabe oborine tijekom cijele godine ali ono što više zanima je i najtopliju godinu u zadnjh 5 otkad je mjerenja. 

" 2016 ta bila je iznimno topla, vruća, sušna ali tada je bila tzv. El Nino faza dok ove godine taj efekt izostaje ali ne i vrućine, pa se predviđa da bi mogle i nadmašiti rekord." - kaže klimatolog prof.dr. Branko Grisogono dodajući kako je nezahvalno prognozirati sezonu pred nama ali o pojavi požara ovisi količina i pozicija raslinja odnosno njegove obrađenosti ili higijene te da je Hrvatska  dosad bila u razdoblju blaže suše.

Nesumnjivo, uz virusne šokove Zemlju dočekuju i temperaturni a prvi testovi su tek koji mjesec pred nama. 

"Vrijeme je da se klimu uzme za ozbiljno" poručuje hrvatski znanstvenik aludirajući na povezivanje svih dijelova zemlje kako bi se efikasno obranila i zaštitila od posljedica klimatskih promjena.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.