Hrvatski radio

Radio Zadar

Čeka nas pakleno ljeto ali i nova prilagodba

16.05.2020.

15:14

Autor: Maja Savić

Čeka nas pakleno ljeto ali i nova prilagodba

Čeka nas pakleno ljeto ali i nova prilagodba

Foto: - / -

Pomicanje biljnih i životinjskih vrsta prema sjeveru za 20 kilometara tijekom 10 godina i u visinu, dokaz su djelovanja klimatskih promjena. Insekti, biljne vrste i neke životinje mutiraju a isto to čini i mikrosvijet tako da je pojava novih virusa i bolesti općenito, više nego zajamčena.

Na pitanje odnosi li se to i na Covid 19, naš poznati geofizičar prof.dr. Branko Grisogono nije siguran jer se ne može sve pripisati klimatskim promjenama ali sinergija krovnih klimatoloških i zdravstvenih institucija iznjedrila je iste zaključke u vezi povezanosti faktora - čovjek te migracija kao i mutacija biljnog i životinjskog svijeta:

Ovo nisu prirodne već čovjekom nametnute promjene. Mi smo u novoj geološkoj epohi, naziva antropocen, gdje čovjek ostavlja neizbrisive tragove u svakom pogledu. Životinjima koje dođu na takve promijenjene prostore ne paše te ubrzano odlaze negdje drugdje.“

 Ipak,vratimo se na naše tlo. Kakvo nas čeka ljeto?

Sigurno je da će ova biti jedna od 5 najtoplijih godina a prema nekim analizama sa 50 do 75 posto  sigurnosti je da će ova biti definitivno najtoplija otkad je stručnih mjerenja. Čini se da će oborina biti prosječno ili malo manje od prosjeka ali kada se sve to stavi zajedno, dakle nadprosječna toplina i malo oborina, dobivamo sušu.

Uputa vatrogascima na oprez:

Što je duža suša i visoke temperature stvara se više gorive tvari gdje prednjači dalmatinska šuma ali na oprezu treba biti i Zagorje pa čak i Gorski kotar.“

Tek što smo malo popustili stres i mjere vezane uz virusne, trebat ćemo se prilagoditi i na temperaturne šokove. Ipak, obzirom da svaka teškoća može postati prilika za promjenom, prof Grisogono predlaže:

 „Tek sad vidimo koliko je imunološka i virološka prevencija bitna a u mjesecima pred nama trebat će povezanost medicinara i vatrogasaca ali i poljoprivrednika. Nužno je u vremenima pred nama vlastite resurse podići na noge i okrenuti time novu stranicu“. - ističe ovaj znanstvenik koji odavno tvrdi da Europa zbog sve starijeg stanovništva treba biti na oprezu jer klimatološki ekstremi slabe imunitet a sve to pogoduje razvoju bolesti i širenju virusa. Živa u termometru neće spržiti virus ali će primorati ljude da borave više na otvorenom...naravno, na pristojnom razmaku.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.