Hrvatski radio

Radio Zadar

Čelnici Grada i Županije u obilasku gradilišta u Biljanima Donjim

12.03.2021.

12:38

Autor: HRT centar Zadar/Grad Zadar

Foto: Grad Zadar

Foto: Grad Zadar

Foto: - / -

Gradilište budućeg Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje posjetili su župan Zadarske županije Božidar Longin, zadarski gradonačelnik Branko Dukić te dogradonačelnik Benkovca Tomislav Klarica .

Dočekao ih je Dino Perović, direktor tvrtke Eko d.o.o. za gospodarenje otpadom Zadarske županije, kojoj je povjerena provedba ovoga projekta, a čiji su suvlasnici upravo Grad Zadar, Grad Benkovac i Zadarska županija.

Longin, Dukić i Klarica izrazili su zadovoljstvo zatečenim stanjem na gradilištu trenutno najvećeg infrastrukturnog projekta u Zadarskoj županiji, koji se u 90-postotnom iznosu financira novcem EU-a iz Kohezijskog fonda te nacionalnim sredstvima.

Projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje vrijedan je 486 milijuna kuna (bez PDV-a), od čega 76 posto sufinancira EU iz Kohezijskog fonda, 14 posto Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok preostalih 10 posto vrijednosti projekta sufinanciraju suvlasnici tvrtke Eko, a to su Grad Zadar, Grad Benkovac i Zadarska županija. Predviđeni rok dovršetka radova na izgradnji Centra je druga polovica 2022. godine, najavio je Perović. Naveo je također kako je do sada ishođeno 8 od ukupno 13 građevinskih dozvola koliko ih je potrebno za cijeli projekt.

- Do danas imamo osam građevinskih dozvola i to za pristupnu cestu koja vodi od CGO-a do županijske ceste, trafostanicu, upravnu zgradu, reciklažno dvorište građevinskog otpada, reciklažno dvorište otvorenog tipa, odlagalište inertnog otpada, natkriveno skladište i transportni centar. Preostaje, dakle, ishoditi još građevinske dozvole za postrojenje mehaničko-biološke obrade otpada, ulazno-izlaznu zonu, odlagalište za neopasni otpad, područje za obradu oborinskih voda i odlagališnog plina, pojasnio je Perović.

Zadarski gradonačelnik Branko Dukić bio je zadovoljan viđenim na gradilištu CGO-a.

-   Tijekom iduće godine konačno zatvaramo odlagalište otpada u Diklu i od iznimne je važnosti da projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom bude završen u predviđenom roku. Zadovoljan sam dinamikom radova i nakon preduge natječajne procedure možemo već danas vidjeti konkretne obrise budućeg Centra. U suradnji s Fondom za zaštitu okoliša provodimo postupke nabave spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, prvi su već prošle jeseni distribuirani za prvih tisuću domaćinstava, a tijekom ove godine još 19 300 zapremine 240 litara. Dakle, Zadar će spremno dočekati početak rada ovog Centra. Već u ovoj fazi smo u značajnoj prednosti u odnosu na veliku većinu hrvatskih gradova, ali posao treba dovršiti čim prije kako bismo odmah krenuli u sanaciju odlagališta Diklo. Za taj projekt dovršavamo svu potrebnu dokumentaciju i otvaranjem Centra nesmetano krećemo u konačno zatvaranje i sanaciju deponija u Diklu, istaknuo je gradonačelnik Dukić.

Ciljevi i očekivani rezultati projekta su uspostava cjelovitog sustava gospodarenje otpadom u Zadarskoj i južnom dijelu Ličko-senjske županije, smanjenje štetnih utjecaja na okoliš i uspostava samoodrživog sustava gospodarenja komunalnim otpadom.

Ovo je jedan od najvažnijih projekata koji se provodi na području naše županije. Izgradnja CGO-a i sustava za prikupljanje i recikliranje otpada te zatvaranje 200 divljih deponija na području Zadarske županije tri su ključna projekta kojima će biti riješeno prikupljanje otpada na suvremen i kvalitetan način. Centar će biti taj krajnji i najvrjedniji projekt koji će zaokružiti priču odgovornog gospodarenja otpadom i koji će biti ključni korak ka zelenoj i održivoj županiji. Na nama je sada poraditi na ključnom elementu, odvajanju otpada na kućnom pragu, u reciklažnim dvorištima, a onda slijedi recikliranje i zbrinjavanje preostalog otpada, poručio je župan Longin.

U tijeku je Otvoreni postupak javne nabave velike vrijednosti za nabavu opreme za CGO Biljane Donje i pretovarne stanice procijenjene vrijednosti 47.858.492,00 kuna (bez PDV-a).

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.