Hrvatski radio

Radio Zadar

Centar u Biljanima - 2017. godine

10.09.2013.

12:24

Autor: DPerović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Projekt izgradnje budućeg Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim nema više lokalni i regionalni, već je to postao projekt od državnog značaja. Uskoro će biti potpisan posljednji ugovor koji se odnosi na potrebnu dokumentaciju. Projekt vrijedan 2 milijuna i 200 tisuća kuna u potpunosti će financirati Fond za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti.

Spomenuti ugovor odnosi se na projektiranje pretovarnih stanica kojih će, na području Zadarske županije biti četiri, te na izradu natječajne dokumentacije. Predviđa se da bi prvi natječaji za izgradnju Centra bili sredinom sljedeće godine. Direktor tvrtke „Eko", zadužene za uspostavu Centra, Dino Perović:

"Bit će ih tri sveukupno. Jedan će uključivati izgradnju Centra zajedno s tehnologijom NBO. Drugi natječaj će uključivati nadzor, tehničku pomoć i PR, i treći natječaj nabavku opreme. To je međunarodni natječaj, radit će se po tzv. "žutoj knjizi", bit će obvezni izraditi glavni projekt i ishodovati građevinsku dozvolu, što se predviđa da će biti gotovo do polovice 2015. godine."

I tek tada, u 2015. godini će, prema predviđanjima Ministarstva zaštite okoliša i prirode, početi gradnja. Radovi bi trebali trajati godinu do godinu i pol dana, a probni rad bi trajao šest mjeseci. U punoj funkciji zadarski Centar trebao bi biti do kraja 2017. godine, kada se zatvaraju deponij kod Dikla i sva ostala odlagališta otpada. Podsjećamo, krajnji rok za uspostavu novog sustava za gospodarenje otpadom je 1. siječnja 2018. godine, na što nas obvezuju pregovori s Europskom komisijom, - a poslije toga plaćat će se veliki penali.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.