Hrvatski radio

Radio Zadar

Centar za mlade otvara vrata oživljavanju čitave Voštarnice

07.02.2020.

14:09

Autor: Filip Matijević

Radio Zadar

Radio Zadar

Foto: - / -

Nakon 12 godina čekanja, za 14 mjeseci zadarske udruge će umjesto beskućništva i podstanarstva dom pronaći u Centru za mlade. Jučer su započeli radovi koji će bivšu vojarnu u Ul. Stjepana Radića pretvoriti u javno-društveno i kulturno središte. Danas su gradilište posjetili predstavnici Grada.

Već u ljeto 2021. godine Centar za mlade pored Gradske knjižnice trebao bi biti središte ideja i inicijativa kojima će mladi davati impuls Zadru i tako oblikovati grad u kojem žive. Da to zaista ne bi trebalo biti mrtvo slovo na papiru svjedoče izjave gradonačelnika Branka Dukića 

Svrha i cilj je da imamo Centar za mlade gdje će mladi kreativno iskoristiti slobodno vrijeme na najbolji mogući način.

I pročelnice za kulturu Dine Bušić:

Pozvana je svekolika kulturna scena; alternativna, nezavisna ali i ona najšira moguća da svojim savjetima doprinese i da na pomogne.

Izvođač je jučer s počeo radovima na Centru za mlade, a rok završetka je 14 mjeseci. Ukupna vrijednost ugovora s izvođačima je 32 milijuna kuna, a prenamjenom prostora bivše vojarne revitalizirat će se i širi prostor ovog dijela grada, kaže pročelnik za EU fondove Šime Erlić:

Vjerujem da ćemo do kraja projekta, dogodine, dobiti i zanimljivo rješenje za uređenje okoliša vojarne, za uređenje javnog prostora i da ovaj prostor više neće biti crna točka u urbanoj matrici grada nego da će ovo biti oplemenjen prostor kakav zaslužuje centralni dio grada i da će Zadrani dobiti novi javni prostor.

U novom prostoru, bit će mjesta i za Gradsku knjižnicu Zadar, točnije za njezin Odjel za mlade. Ravnateljica Doroteja Kamber-Kontić:

Intenzivno radimo na osmišljavanju sadržaja i programa. Vjerujem da ćemo Američki kutak preseliti u Odjel za mlade i da će onda, što se tiče tehnologije, tehnike i najnovijih dostignuća – da će biti sve na raspolaganju u budućem Centru za mlade.

Ovaj projekt trebao bi dodatno ojačati civilno društvo u gradu. Velike korake je u tom smjeru već napravio izvrsno prihvaćeni KvarArt. Održat će se taj urbani zadarski festival i ovog ljeta i upravo na njemu bi se trebalo osmisliti ime budućega Centra za mlade.

CENTAR ZA MLADE

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.