Hrvatski radio

Radio Zadar

Centar za sada nije oduzeo djecu Božićevih

02.03.2016.

10:52

Autor: S. Jakšić Mandić-P. Mustać Pezo

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iako je za danas bilo najavljeno da će temeljem sudske odluke, a na inicijativu Centra za socijalnu skrb, oduzeti djecu obitelji Božić u Maslenici, nitko se od nadležnih nije pojavio. Mještani su jutros svojim vozilima i tijelima blokirali prilaz kući Božićevih kako bi spriječili oduzimanje djece.

Djeca su i dalje u kući s roditeljima koji i dalje tvrde kako ne znaju zašto je Centar za socijalnu skrb odlučio da im oduzme djecu. Isto govore i mještani koji kažu kako s djecom nije bilo nikakvih problema.

Mladi supružnici Tomislava i Ante Božić navode kako ne znaju zašto im Centar želi oduzeti djecu, i tvrde da petogodišnju Lanu i trogodišnjeg Lea koji su danas prestrašeni pratili što se zbiva neće dati mirnim putem. Dok se u sudskom rješenju navodi prijetnja za život, zdravlje i razvoj djece, Božićevi tvrde kako je iza svega samovolja jedne socijalne radnice...
         Tomislava Božić : Oni će doći, ja svoju djecu ne dam, nismo u ničem pogriješili, to je samo osveta one ...

          Ante Božić : To je grozno, zašto se to dešava, da može se odlučivati bez ikoga, bez pitanja roditelja i ikoga, ovo oduzimanje ja vam tvrdim da nije ništa nego osveta one jer sam joj reka isprid kuće da ode i da nas ostavi na miru...

Okupljeni mještani i aktivisti civilnih udruga navode da Božićevi žive siromašno ali kako djeca izgledaju dobro:

              Danas sam došla jer želim da ta dica rastu jer se na njima vidi da su sretna.... To što su navesli razlog, mogu svakom tako dicu uzeti, naveli su da su neuhranjeni a oni su deblji nego moji...Došli smo tu dati podršku ovoj mladoj obitelji jer po izgledu se vidi da to nisu niti zanemarena niti neuhranjena djeca...Nije problem neimaštine niti kvalitetnog namještaja, ima vlage i u drugim kućama u Maslenici, jednostavno ne znam što se tu događa...

Ravnateljica zadarskog Centra za socijalnu skrb Vesna Burčul obrazlaže kako se djeca nikad ne oduzimaju zbog siromaštva, sudska odluka je, dodaje, utemeljena na dokazima, a o detaljima ne želi govoriti zbog dobrobiti djece. Posljedica svega je : 

             Ono što sad imamo kao situaciju je da imamo nebrojene prijetnje smrću našoj djelatnici čije ime je objavljeno...
Slučaj je nezasluženo u lošem svjetlu prikazao cijelu službu, dodaje Burčul. Kada će sudska odluka o odvođenju djece u dom za nezbrinute biti izvršena, ravnateljica zadarskog Centra za socijalni rad danas nije znala reći.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.