Hrvatski radio

Radio Zadar

Centru sv. Filip i Jakov oprema za 21.stoljeće

25.04.2016.

15:53

Autor: S. Dražić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Centar za rehabilitaciju Sv. Filip i Jakov, koji skrbi za djecu i odrasle s teškoćama u razvoju, od danas je bogatiji za donaciju vrijednu 250 tisuća kuna i to zahvaljujući humanitarnom projektu PBZ grupe i American Express kartice sa srcem "Činim dobro svaki dan .

 Centar je nabavio informatičku i metodičku opremu, namješaj te medicinska i ortopedska pomagala. Prigodnoj svečanosti nazočila je i ministrica socijalne politike i mladih, Bernardica Juretić.

 Centar za rehabilitaciju Sv. Filip i Jakov već gotovo 50 godina brine o djeci i odraslim osobama s teškoćama u razvoju, primarno s intelektualnim teškoćama. Trenutačno skrbi za 89 korisnika, ne samo iz Zadarske županije već i cijele Hrvatske, a današnja je donacija konačno Centar uvela u 21 stoljeće, rekla je ravnateljica Centra Valentina Cindori:

     Opremili smo moderan dnevni boravak za vanjske korisnike s kompletnim namještajem i metodičkom opremom, kao što su strunjače, edukacijski projektor i pojačalo, klima uređaj itd., te time omogućili proširenje djelatnosti Centra i pružanje novih usluga u zajednici. Također smo opremili dva dnevna boravka za postojeće korisnike namještajem, kreativnu radionicu za izradu keramičkih figurica i predmeta, kreativnu radionicu za tkanje, kuhinju sa svom opremom za kulinarsku sekciju, nabavili kompjutere za informatički kabinet te medicinska i ortopedska pomagala. Sva ova oprema omogućit će našim postojećim i novim korisnicima sadržajnije i kreativnije korištenje slobodnog vremena te kvalitetnije razvijanje njihovih sposobnosti. 

 Ministrica socijalne politike i mladih, Bernardica Juretić, koja je nazočila svečanosti uručenja donacije istaknula je kako se banke osim profitom mogu baviti i humanitarnim radom:

  Iako ni sad nije idealno ova će donacija  oplemeniti boravak korisnicima, a olakšati posao djelatnicima.

  Centar u Sv. Filipu Jakovu nužno treba noviji i veći prostor. Ideje su postojale ali nisu realizirane, najviše zbog novca, no sada bi se ponovno trebalo početi razmišljati o toj ideji koja bi se mogla  ostvariti  uz pomoć sredstava iz EU fondova, izjavio je zadarski župan Stipe Zrilić.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.