Hrvatski radio

Radio Zadar

Cenzura Plavih nosova

04.06.2015.

11:51

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Imate li vi u Hrvatskoj cenzuru? To pitanje je novinarima postavio Aleksandar Šaburov, jedan od umjetnika koji zajedno s Vjačeslavom Mizinom, čini srž umjetničke grupe Plavi nosovi. Naime s njihove izložbe u zadarskoj Gradskoj loži povučeni su neki radovi koji se dovode u vezu s islamskom tematikom. Cenzuru nisu očekivali - kazao je Aleksandar Šaburov.

Avargandna, provokativna, duhovita, neka su od obilježja svjetski poznatih uradaka umjetnika koji stižu iz Sibira, ali kako kažu, cenzuru ipak nisu očekivali.

              Ova izložba bez dva poznata i originalna djela, čečenske Marylin i Osame Bin Ladena - što je to ? Mi u Rusiji nemamo cenzuru, mi možemo napraviti izložbu o svemu ali u Zadru je izložba bez dva djela. Imate li vi cenzuru u Hrvatskoj ? - pitao je sinoć Šaburov. 

Procjena je da bi bilo bolje iz sigurnosnih razloga te slike ne objaviti, rekla je novinarima kustosica izložbe Ljubica Srhoj Čerina...

              Procjena je bila da iz sigurnosnih razloga zbog svih poznatih događaja te slike ne izlažemo. Tako je recimo na Venecijanskom bienalu zatvoren Islandski paviljon. Islanđani su u crkvi koja je bila izvan funkcije postavili džamiju za venecijanske muslimane. Nakon nekoliko dana došla je policija i zatvoreno je i sam selektor je pristao. Smatram da strah nije dobar, ali strah se uvukao među ljude, kazala je sinoć novinarima Srhoj Čerina.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.