Hrvatski radio

Radio Zadar

Česi bi otvarali proizvodni pogon na zadarskom području?

30.09.2020.

13:48

Autor: Filip Matijević

Radio Zadar

Radio Zadar

Foto: - / -

Nema velikog ekonomskog rasta bez robne razmjene. A naša trgovina s Češkom je vrlo skromna. Lani smo u tu zemlju izvezli svega 63, a uvezli robe u vrijednosti tek 30-ak milijuna kuna. Kako bi se te brojke povećale, potrebno je povezati češke i naše poslovne ljude.

U zadarskom hotelu Kolovare se zato s lokalnim gospodarstvenicima, agencijama i lučkim upravama sastalo poslovno izaslanstvo iz Južnomoravske regije. 

Osam čeških tvrtki stiglo je u Zadar kako bi ostvarile suradnju na području pročišćavanja otpadnih voda, recikliranja plastike i gume, fasadne problematike, usluga u savjetovanju, stolarije te samoposlužnih benzinskih postaja. Upravo ovo posljednje moglo bi biti zanimljivo Županijskoj lučkoj upravi, otkrio je njezin ravnatelj Davor Škibola:

Imaju interesantnih stvari. Prvo su tankovi za gorivo koji bi se mogli postaviti u našim mjesnim lučicama i najveću korist bi od toga imalo mjesno stanovništvo. A druga stvar su otpadne vode s kojima Hrvatska ima velik problem, pogotovo s otpadnim vodama jahti. Ovdje se nude neka rješenja tih problema.

Interesa očito ne nedostaje ni s češke strane. Direktor Ureda češke državne agencije CzechTrade u Zagrebu, Alen Novosad, posebno je naglasio činjenicu da jedna njihova tvrtka koja se bavi inovacijama u stolariji traži lokaciju za proizvodni pogon u Hrvatskoj. Zašto to ne bi bilo baš zadarsko područje?:

Tvrtka je zainteresirana za ovo tržište, a u ovom trenutku nemaju poziciju gdje bi gradili novi pogon. Ako se nađe interes Zadarske županije, ne vidim razloga da ne bi razmišljali o izgradnji i otvaranju pogona ovdje.

Sigurno bi Zadar preporučio i Tomaš Kubala koji redovito ljetuje ovdje, a na poslovnom susretu je u ulozi zamjenika direktora Regionalne komore Brno.

Nadam se da dugotrajni postupak pripreme ovog susreta neće biti uzaludan. Mislim da postoji mogućnost suradnje u područjima obrade otpada, pročišćavanja voda i drugih stvari .Također i neki poslovi s lokalnom samoupravom.

Tvrtke iz Južnomoravske regije sa Županijskom komorom Zadar surađuju već osam godina, kaže Denis Ikić iz Županijske komore Zadar.

Dogodile su se neke investicije u turizmu, jako fine dotacije Južnomoravske regije nekim našim općinama.

Sada se nada produbljivanju suradnje iako bi se naša strana mogla više aktivirati, pogotovo na ekološkom planu:

Nažalost, odaziv naših lokalnih samouprava i nekih naših tvrtki nije bio baš velik za nešto takvo. Kada govorimo o pročišćivanju otpadnih voda i odvodnji, Česi već desetak godina nude tehnologiju, ali mislim da tu nema baš odaziva.

Nakon što su Česi dugo vremena bili sinonim za turizam, možda sada konačno postanu i ozbiljan trgovinski partner.

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.