Hrvatski radio

Radio Zadar

Čestitamo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

05.08.2021.

07:47

Autor: HRT Radio Zadar

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / -

Dan je pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 26. obljetnica vojno-redarstvne akcije Oluje. Nakon 4 godine okupacije, u samo 84 sata hrvatski su branitelji oslobodili 11 tisuća četvornih kilometara prostora.

U akciji je sudjelovalo 200 tisuća vojnika i policajaca, a poginulih je 241. Središnja proslava održat će se, kao i dosad, u Kninu. No, zbog epidemioloških mjera ni ove se godine ne očekuje veći broj posjetitelja. Na gradski će stadion moći tisuću ljudi i to samo s pozivnicom.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović priredio je prijem za ratne zapovjednike iz Domovinskog rata na Kninskoj tvrđavi. Ovdje smo da se radujemo svojim uspjesima, a ne da likujemo nad tuđim porazima. Ovdje smo da odlikujemo neke među najboljima među vama. To nisu odlikovanja da bih bilo koga povrijedio, nego da bih naglasio veličinu i važnost našeg puta, rekao je među ostalim.

Uručio je odlikovanja umirovljenom general-pukovniku Mladenu Kruljcu, umirovljenom general-bojniku Ivanu Kapularu, umirovljenom general-bojniku Jozi Milićeviću i umirovljenom brigadnom generalu Zvonku Peternelu te Vojnoj policiji HVO i Postrojbi za posebne namjene Ludvig Pavlović HVO. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.