Hrvatski radio

Radio Zadar

Čestitke iz MORH-a povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti

04.08.2021.

12:04

Autor: MORH/ HRT ZADAR

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / -

Ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj uputili su čestitke povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 26. obljetnice VRO Oluja.

Čestitka ministra obrane Marija Banožića

Dragi hrvatski branitelji, poštovane obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, hrvatske vojnikinje i vojnici, drage građanke i građani Republike Hrvatske, Podizanjem hrvatskog stijega na kninskoj tvrđavi prije 26 godina nagoviješten je kraj Domovinskog rata te povratak svih okupiranih dijelova u sastav Republike Hrvatske. Operaciju Oluju proveli su hrabri hrvatski branitelji koji su prošli trnovit put obilježen stradanjima našeg naroda  i razaranjem naše Domovine.  Upravo je na njihovoj žrtvi izgrađena današnja moderna i demokratska Republika Hrvatska. Hrvatskim braniteljima još jednom odajemo počast  i neizmjernu zahvalnost. Duboku zahvalnost upućujem i obiteljima hrvatskih branitelja poginulih tijekom Oluje, kao i obiteljima svih poginulih i nestalih hrvatskih branitelja tijekom Domovinskog rata. Neka njihova žrtva bude podsjetnik svima nama kako je sloboda neprocjenjiva i kako i dalje treba kontinuirano ulagati u obranu i sigurnost Domovine. Oluja, kao i cijeli Domovinski rat, pokazali su nam da uz zajedništvo našeg naroda možemo ostvariti nezamislive stvari i ispuniti sve ciljeve. I danas nam je itekako potrebno to zajedništvo kada smo kao suočeni s novim izazovima koji su posljedica pandemije koronavirusa. Čvrsto vjerujem u snagu, odgovornost i zajedništvo našeg naroda i u ovim izazovnim vremenima. Nastavit ćemo čuvati i štititi nacionalne interese,  razvijati i modernizirati Hrvatsku vojsku jer nas svi izgubljeni životi utkani u temelje naše države na to obvezuju. U ime Ministarstva obrane i Hrvatske vojske, te u svoje osobno, čestitam vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 26. obljetnicu vojno-redarstvene operacije "Oluja".

 

Čestitka načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH admirala Roberta Hranja

Od 5. kolovoza 1995. na kninskoj tvrđavi vijori hrvatska zastava, a mi se prisjećamo Oluje, Domovinskog rata i borbe hrvatskih građana za neovisnost, slobodu i prava na sigurnu budućnost.

Naša Domovina s ponosom slavi dvadeset i šestu godinu pobjede! 

Sjećanje nas vraća u vrijeme kada je Hrvatska vojska je u pobjedonosnoj vojno-redarstvenoj operaciji „Oluja“ oslobodila okupirana područja i trajno osigurala međunarodno priznate granice Republike Hrvatske. „Oluja“ je simbol pobjede i nade, odlučnosti i hrabrosti, zajedništva i sloge.

Naše misli i zahvalnost okrenute su prema svim onim hrabrim hrvatskim vojnicima koji su svoje živote i zdravlje utkali u slobodu i samostalnost Republike Hrvatske i postali uzor svim pripadnicima Oružanih snaga RH. Oni su nesebično dali svoj život i zdravlje za našu slobodu i zato ih čuvamo u našim srcima i mislima.

Ključ svake pobjede i svakog uspjeha su ljudi, naši hrvatski branitelji, naši hrvatski vojnici. Spremni na odricanje i žrtvu, predani zadaći, postrojbi i domovini, svojim znanjem i sposobnostima pred dvadeset i šest godina izborili su slobodu i neovisnost. Naše suvremene, profesionalne, organizirane i cijenjene vojne snage,  osposobljene i obučene za tradicionalne zadaće svakodnevno jednako predano doprinose zadaćama pomoći društvu i građanima u slučajevima nesreća i kriza, a svojim sudjelovanjem u međunarodnim misijama,  operacijama i aktivnosti pridonose izgradnji sigurnosti i mira. 

Svim pripadnicima Hrvatske vojske u domovini i u misijama, operacijama i aktivnostima potpore miru diljem svijeta upućujem vam iskrene čestitke u prigodi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 26. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ te vama i vašim obiteljima želim obilje zdravlja, sve najbolje te uspjeh u izvršavanju zadaća.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.