Hrvatski radio

Radio Zadar

Četiri dana Festivala volonterstva

01.06.2018.

12:49

Autor: Ivana Matešić

Četiri dana Festivala volonterstva

Četiri dana Festivala volonterstva

Foto: - / -

U Obrovcu se do 3. lipnja održava Festival volonterstva. Riječ je o događanju u sklopu projekta ,,Volonterska šuma - Umrežavanje i podrška organizatorima volontiranja za održivi razvoj volonterstva''. Mjesto održavanja je Srednja škola Obrovac i njena okolica.

Osim promocije volonterstva, festivalom se obilježava i Svjetski dan zaštite okoliša. Evo što je rekao Ivan Matić, predsjednik ekološke udruge Zrmanja i koordinator organizacijskog civilnog društva na projektu ,,Volonterska šuma'': Mi već sedmu godinu za redom organiziramo akciju čišćenja korita rijeke Zrmanje na koju nam dolazi oko 100 ronioca i jako puno volontera tako da smo iskoristili projekt ,,Volonterska šuma'' da uključimo i ekološku akciju i to proširimo na jedan festival koji se ustvari bavi zaštitom okoliša i bit će dosta tema o zaštiti okoliša, ali sve kroz volonterski rad.  Mira Čurković, voditeljica projetka ,,Volonterska šuma'' ističe: Cilj projekta je povećati broj kvalitetnih i održivih volonterskih programa i programa školskog volontiranja. U čišćenju Zrmanje sudjeluje i velik broj učenika. Antonela Maričić, učenica srednje škole ObrovacČlanica sam volonterske grupe u sklopu projekta Volonterska šuma i rado se priključujem volonterskim akcijama pa tako i ekološkoj akciji na rijeci Zrmanji. U akciji sudjeluje i zadarski Volonterski centar. Voditelj centra Josip VidovMi kao projektni partneri smo zapravo zaduženi da taj nekakav pravni okvir zadovoljimo što se tiče volontera. Znači da osiguramo svima potvrde o volontiranju, volonterske knjižice, ugovore o volontiranju i sve ono što treba da bi jedna volonterska akcija prošla nesmetano i da bi se zabilježili ti njihovi bodovi koje su prikupili volontiranjem, a s druge strane ćemo raditi na koordinaciji volontera kroz ova tri dana. Također mladim naraštajima poručuje: Mladi neka iskoriste volontiranje za svoju dobrobit, ne samo za dobrobit zajednice, da dobiju neka nova znanja i iskustva kroz volonterske aktivnosti koje će im sigurno dobro doći kasnije u životu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.