Hrvatski radio

Radio Zadar

Četiri strana ulagača zainteresirana za Gaženicu

29.05.2013.

14:21

Autor: zg

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Turski Globalport holding, talijanski Venecija terminal passageri, ruski Avtoline group i slovenski Gomilšek smatraju da je Gaženica dobro ulaganje.

Četiri strane tvrtke zainteresirane su graditi i rukovoditi zgradom terminala nove luke u Gaženici, rezultat je međunarodnog javnog poziva kojeg su tijekom svibnja proveli Lučka uprava Zadar i Ministarstvo mora.  

Turski i talijanski ponuđač svjetski su poznati i iskusni operateri u prometu brodova na kružnim putovanjima i sama činjenica da su takve tvrtke zainteresirane za ulaganje u zadarsku novu luku svjedoči dovoljno o njenom potencijalu. Kako saznajemo u lučkoj upravi dobra je vijest također da su sve četiri tvrtke spremne graditi zgradu i prema postojećem projektu. Nakon što prouče svu dokumentaciju ministarstvo i lučka uprava na jesen će raspisati međunarodni natječaj za izvođača radova i operatera terminala kojim će ujedno konačno definirati hoće li se graditi prema postojećem projektu ili prema novom prema željama ulagača.

Model da se gradi prema postojećem projektu je svakako brži, no možda bi novi projekt ulagačima više odgovarao, kazao nam je ravnatelj Lučke uprave Zadar Emil Bilić. Takvi natječaji obično traju tri do pet mjeseci, što znači da bi se u najboljem slučaju s izgradnjom moglo krenuti u prvoj polovici 2014. godine, odnosno da je Gaženica svakako izgubila godinu dana, Ako se bude mijenjao projekt rokovi će se dodatno produžiti. U međuvremenu radi se na pripremi za postavljanje privremenih objekata za potrebne urede kako bi se trajektni promet iduće godine mogao preseliti iz gradske luke u Gaženicu.

Postavljanje privremenih objekata koštat će oko 15 milijuna kuna, procijene su lučka uprave. Iako je puno vremena izgubljeno, jer se zgrada terminala u ovom trenutku već mogla graditi, dobre su vijesti dakle da zainteresiranih ulagača ima. A kakva će točno zgrada biti znat ćemo na jesen.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.