Hrvatski radio

Radio Zadar

Četveronožne ljepotice i ljepotani u Zadru

30.04.2016.

11:30

Autor: Andrea Buča

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ovog vikenda Zadar je domaćin i četvernožnim ljepotanima. U četiri velike međunarodne izložbe prijavljeno je 4000 pasa iz čak 38 zemalja. U velikoj završnici borit će se za titulu najljepšeg od najljepših.

Dugodlaki, kratkodlaki, mali, veliki, dresirani i oni manje poslušni. Svima im je zajednička karakteristika, laju i vjerni su svome vlasniku.

Na međunarodnu izložbu u Zadru stiglo je čak 3500 pasa iz 32 zemlje. Gospođa Petra iz Švicarske ovdje je treći put. Njezin ljubimac George, lani je nagrađen.

Bio je ovdje kao štene i u klasi junior osvojio je titulu šampiona. Danas je završio natjecanje kao hrvatski šampion!

Od psećih bodibuildera do napirlitanih damica, čak 170 pasmina prodefilirati će Borikom. No psi ovdje nemaju pravo glasa. Izložbe znaju biti prilično naporne.

Bili smo svugdje po Europi, a ovo je jedna od najljepših izložbi, em zbog pogleda em jer su psi slobodni. - kaže Mario Aralica, uzgajivač.

Neki više uživaju u tome neki manje. Ali većini pasa to je događaj, druže se, vide mnogo pasa, na vlasniku je da žae moj pas nije za to. - objašnjava Bojan Mataković, tajnik Hrvatskog kinološkog saveza.

Od svake pasmine suci će odabrati najljepšeg, pardon najljepšu! Njemačka plava doga, Amika, nije naučila gubiti.

Amika ima 37 međunarodnih izložbi i 37 pobjeda. Nikad nije bila druga. - kaže Mario Aralica.

Kod izbora najboljeg presudit će estetika, stav ali i karakterne odlike. Američka akita, prijateljski raspoložena Queene, spremna je za ocjenjivanje.

Nadate li se nagradi? Prilično je jaka konkurencija. Što je kod njih važno? Kretanje, tip, glava i isto tako narav. - ističe izlagačica Lana Premk.

U nedjeljnoj završnici birat će se ukupni pobjednik za 2016.godinu. Njegova snimka obići će cijeli svijet. Iako novinari ne bi smjeli biti pristrani, ovaj put ćete mi oprostiti. Queene je moj favorit.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.