Hrvatski radio

Radio Zadar

Cijene najma stanova otišle u nebo. Studenti na mukama

20.09.2022.

09:46

Autor: HRT Radio Zadar

Novi studentski dom u Zadru

Novi studentski dom u Zadru

Foto: V. Šetka / HRT Radio Zadar

Cijene mjesečnog najma stana narasle su u studentskim središtima poput Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka od šest do 17 posto u odnosu na lani, što će utjecati na kvalitetu studentskog života jer najtraženiji stanovi, od 350 eura i manje, čine tek 10 posto ponude tržišta najma. O toj temi jutros su u našem programu govorili studenti i građani koji su se javili. Donosimo dio njihovih razmišljanja.

Prema analizi cijena i potražnje najma stanova koju je provelo Njuškalo, najveći oglasnik u Hrvatskoj, cijene su najviše skočile u Splitu i Zadru za 17 posto, zatim u Dubrovniku 16 posto, te u Osijeku i Puli 10 posto. 


Svoja iskustva sa stanovanjem u Zadru podijelila je Marta Vitković studentica iz Dubrovnika.


- Što se tiče smještaja mislim da studentima i nije baš pristupačno zbog nedostatka studentskih domova, iako sad se napravio novi, ali generalno gledano naspram broja studenata mislim da je osiguranog smještaja malo zato što mnogo njih mora biti u unajmljenim stanovima. Na prvoj godini bila sam smještena u stanu, ali sad sam ipak dobila dom. No, i dalje je velik broj ljudi koji ga nisu dobili, kaže Marta. 


Ova studentica nam otkriva kako se velik broj njezinih kolegica i kolega žali na smještaj. - Velik problem su i cijene najma, jer velik broj studenata mora uz studij i raditi te se ne mogu posvetiti onome čemu bi htjeli. Ja, zbog stipendije, na prvoj godini nisam morala raditi, ali sada na drugoj planiram započeti nešto barem vikendima, čisto radi nekog manjeg prihoda, dodaje Marta. 


Osim cijena najma i drugih problema, početkom svake turističke sezone studenti moraju napustiti stan i to najčešće tijekom ispitnih rokova. 


- Cijene u studentskom domu su pristupačne za razliku od cijena stanova koje su u Zadru zaista previsoke i nisu pristupačne studentima koji bi možda htjeli studirati ovdje. Još jedan veliki problem je nepouzdanost koja se pojavljuje oko smještaja. Čak i kada nađu smještaj studentima taj stan nije osiguran cijelo vrijeme koliko im je to potrebno, jer, primjerice, u stanu ne možemo biti do kraja ispitnih rokova, nego se moramo ranije iseliti, što je dosta nezgodno, jer na neki način to nam je najvažniji dio cijele godine, navodi studentica iz Dubrovnika. 


Evo što su o svemu rekli i neki od naših slušatelja na temu studentskog smještaja.


- Studentima nije lako. Ja primjerice u Splitu iznajmljujem stan i ono što je njima najvažnije s početkom turističke sezone iz moga stana ne moraju iseliti. Meni se javilo dosta agencija koje su tražile da im iznajmim stan za turiste, ali ja mislim da je ljudski, ako student ili studentica plate, da im se omogući s naše strane da budu u stanu i tijekom turističke sezone, kada su njima ispitni rokovi, rekao je jedan zadranin.


Jedna naša slušateljica u temu se uključila kao nekadašnja studentica i podstanarka, koja danas i sama iznajmljuje stan. 


- Sigurno da studenti imaju problem sa stanovanjem, ali moramo postaviti i jedno pitanje. Znam jako puno iznajmljivača koji izričito ne žele iznajmljivati studentima. Neki od njih su se opekli. Naime, zna se dogoditi da studenti znaju prošvercati još dva-tri studenta u stan, pa u biti ne znate koliko imate podstanara. Onda se dogodi i to da osoba koja živi u Vašem stanu ne mari za stvari jer to nije njegovo. Primjerice ode dome za vikend i ostavi otvorene prozore, a padne kiša. Zbog toga mene zanima kad se u domu razbije vodokotlić ili staklo, kako se onda to rješava? Plaća li to dom ili onaj tko je to napravio? Osim toga susjedi znaju svako malo zvati policiju, jer u stanu u kojem ne živite svaki drugi dan je party. Ja sam iznajmljivala stan čitavu godinu, nisam se htjela baviti turizmom, nego sam stan iznajmila studentima koji su htjeli raditi ljeti. I znate što mi se dogodilo? Ja nisam znala koliko ljudi, sezonaca, zapravo živi u mom stanu, dok mi susjedi nisu rekli da tu svaki dan ulaze neki drugi ljudi, iskustvo je slušateljice koja je ispričala drugu stranu priče oko iznjamljivanja stana studentima. 


Budite i sutra s nama od 8,30 sati kada ćemo govoriti o još jednoj aktualnoj temi - poskupljenjima energenata i o tome kako ćete se grijati ove zime. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.