Hrvatski radio

Radio Zadar

Cikloture Zadarske županije

15.09.2015.

08:12

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Može li Zadarska županija postati prestižna i svjetski poznata ciklo-turistička destinacija? Županijska Turistička zajednica javnosti danas predstavlja projekt ZADAR BIKE kojim prostor županije želi ponuditi kao iznimno atraktivnu i poželjnu destinaciju za cikloturizam.

ZADARSKA ŽUPANIJA – SVJETSKI POZNATA DESTINACIJA ZA BICIKLISTIČKI TURIZAM

Može li Zadarska županija postati prestižna i svjetski poznata ciklo-turistička destinacija? Može li se od gotovo nepostojećeg sadržaja za samo par godina dostići i prestići destinacije duge biciklističke tradicije poput Istre, Pohorja, Garde ili Mallorce? Može li biciklistički turizam postati noseći sadržaj pred i posezone Zadarske županije?
Na ova pitanja odgovore će dati vrijeme, ali će se na njih čekati manje nego što mnogi misle. Naime, Turistička zajednica Zadarske županije i Zadarska županija pokrenuli su jedinstven strateški turistički projekt Zadar Bike kojem je cilj učiniti Zadarsku županiju top cikloturističkom destinacijom u regiji, ali i u Europi.

 

Projekt se realizira u suradnji HD Navigatio, tvrtkom specijaliziranom za upravljanje destinacijom u području biciklističkog turizma. Radi se o prvom integriranom projektu izrade biciklističke destinacije koji kroz nekoliko godina treba staviti Zadar na mapu brzo rastućeg tržišta cikloturizma. Projekt je već u izvršnoj fazi i dok naši turistički djelatnici još zbrajaju rezultate najbolje turističke sezone u povijesti, TZ Zadarske županije već se sprema za sljedeću godinu.

Do sada su završene dvije od ukupno sedam faza projekta: pozicioniranje destinacije i istraživanje svih dosadašnjih biciklističkih ruta u Županiji.
Pozicioniranjem u cikloturističkom smislu definiran je sadržaj ponude, imajući u vidu sve komparativne prednosti i postojeću infrastrukturu te specifičnosti koje naša destinacija nudi, a koje nema i ne može ponuditi niti jedna druga konkurentska destinacija.
Istraživanje svih dosad poznatih ruta po kojima se vozi bicikl u Zadarskoj županijiobuhvatilo je sve staze koje su dosad istrasirane od strane lokalnih TZ-a, ali i one koje se mogu naći na raznim internet servisima koji bilježe kretanje biciklista putem GPS uređaja. Obradom svih tih podataka dobivena je mreža staza koje se u trećoj fazi počinju trasirati i turistički obrađivati.

U sljedećim fazama projekta, prikupljeni podaci će se obraditi i prezentirati potencijalnim gostima već u slijedećoj sezoni kroz posebno definiran brand koji će se vizualno i verbalno uklapati u brand turističke destinacije Zadarske županije.

Želja i cilj ovog projekta je pružiti cikloturistima najvišu moguću razinu uživanja u bicikliranju na destinaciji, pa će tako na raspolaganju za biciklističke rute imati karte, gps datoteke za preuzimanje i signalizaciju na terenu, a sve rute biti će unificirane i standardizirane te podijeljene u tri osnovna segmenta: brdski biciklizam, cestovni biciklizam i trekking odnosno obiteljski biciklizam.

Takvu prezentaciju i fokus na cikloturizam u Europi ima svega nekoliko destinacija koje već više od desetljeća aktivno rade na ponudi za biciklistički turizam. Svjesni prirodnih preduvjeta koje imamo, iznimno lijepog i raznolikog terena od obale i ravničarskih predjela do brdovitog krša našeg Velebita i kanjona Zrmanje, ali i kvalitetne prometne povezanosti i vrhunske turističke infrastrukture, uvjereni smo kako uz kvalitetan projekt kakav je Zadar Bike te ozbiljnim i usmjerenim strateškim planiranjem možemo u vrlo kratkom vremenu iskočiti i postati prepoznatljiva destinacija na vrlo jakom, bogatom i rastućem tržištu biciklističkog turizma.

Ova rekordna turistička godina dala nam je poticaj i uvjerenje da će Zadar Bike uz ostale projekte na kojima radimo učiniti Zadarsku županiju najbrže rastućom turističkom destinacijom u Hrvatskoj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.