Hrvatski radio

Radio Zadar

Cilj je novim zakonom u funkciju staviti što više poljoprivrednih površina

02.05.2017.

14:15

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U organizaciji LAG Laure u Biogradu je danas državni tajnik Tugomir Majdak poljoprivrednicima i predstavnicima lokalne samouprave predstavio nacrte novih zakona o poljoprivrednom zemljištu i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

Od novih zakona očekujemo pojednostavljivanje administracije za poljoprivrednike, za nositelje OPG-ova kazao je Ivan Ćupić, voditelj LAG-a Laure. 

Da se pojednostave pravila u prvom redu za dobivanje zakupa poljoprivrednog zemljišta. Nisu nekad bili jednostavni i jasni kriteriji za dobivanje zakupa. Prednost su dobivali nekad subjekti koji to i nisu trebali.

Cilj novih zakona je, naglasio je Tugomir Majdak, u upotrebu staviti što više neobrađenog poljoprivrednog zemljišta.:

Želja nam je staviti što veće obradive površine u funkciju poljoprivredne proizvodnje. Sve ono zapušteno poljoprivredno zemljište također privesti poljoprivrednoj proizvodnji što je znači početak rješavanja problema u korištenju poljoprivrednog zemljišta, ali isto tako  i početak upravljanja poljoprivrednim zemljištem kao osnovnim resursom u poljoprovredi.

Što se tiče poticaja, i o tome se vodilo računa ističe Majdak:

To je i intencija,  zadatak i obveza Ministarstva poljoprivrede da u konačnici državnu potporu ostvaruju oni koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Mi smo već u dijelu izmjene određenih pravilnika , prije svega pravilnika u ARKOD sustavu donijeli neke kriterije koji definiraju da poljoprivredni proizvođači moraju imati uz poljoprivrednu površinu, ukoliko su to pašnjaci, i određen broj uvjetnih grla. Znači krećemo u smjeru transparentnog i pravednijeg korištenja državne potpore u poljoprivredi.  

Inače, u  Biogradu je danas svečano otkriven i spomenik u povodu 59-og svjetskog natjecanja u oranju koje se prije 5 godina održalo u tom gradu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.