Hrvatski radio

Radio Zadar

Čime se u antičko doba lovila riba?

01.12.2016.

10:04

Autor:

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Povodom 184. obljetnice Arheološkog muzeja Zadar sinoć je otvorena izložba „Čovjek i more – Ribolov u antici kroz fundus Arheološkog muzeja Zadar“, autorice Dušanke Romanović. Zadrani su tako na jednom mjestu mogli vidjeti ribolovne alate iz antičkoga doba.

Ribolov je u antici, kao i danas, bio poželjna ribarska aktivnost, bilo za prehranjivanje bilo za zadovoljstvo. Arheološki ostaci ribarskoga alata i pribora vrlo su čest nalaz na priobalnim nalazištima, ali su do sada vrlo slabo proučavani. Izložba naziva „Čovjek i more – Ribolov u antici kroz fundus Arheološkog muzeja Zadar“ zamišljena je kao manja izložba koja publici prikazuje ribarski alat i tehnike ribolova koji su se koristili u razdoblju antike.

Izložba obuhvaća 6 izložbenih panoa i 5 manjih vitrina s izloženom arheološkom građom. Tekstovi i fotografije na panoima obrađuju različite tematske cjeline (ribarski alati, ribarske mreže, tehnike ribolova, riba kao prehrana, mitologija, prikazi na raznim arheološkim nalazima – mozaici, kameni spomenici, lampe). Izložbu prati bogati ilustrirani katalog na hrvatskom i engleskom jeziku.

U ime ministrice kulture dr .sc. Nine Obuljen Koržinek izložbu je otvorio predsjednik Hrvatskog vijeća za kulturna dobra Ministarstva kulture Miljenko Domijan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.