Hrvatski radio

Radio Zadar

12:31 / 06.06.2022.

Autor: Suzana Jakšić Mandić

Čista energija na Silbi i Ižu - koliko bi trebalo uložiti ?

Solarne ploče na obiteljskoj kući

Solarne ploče na obiteljskoj kući

Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

Na Silbi i Ižu u tijeku je mapiranje energetskih potencijala otoka u sklopu projekta ”Pokretanje energetske tranzicije na zadarskim otocima“. Vlasnici nekretnina anketiraju se kroz projekt Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova kako bi se istražilo koliko ih je zainteresirano za postavljanje solarnih panela na svoje objekte. Nedavno je održano više radionica na temu "Solarne elektrane na krovovima kuća - kako, zašto i koliko se isplate“. Kako nam kaže voditeljica projekta iz Društva za zaštitu prirodne i kulturne baštine Silbe Paola Bolfan, svakoj je nazočilo više od 30 otočana , što govori o dosta velikom zanimanju za ovu temu. Anketiranje će potrajati čitavo ljeto, nakon toga su u planu radionice o tehničkoj ugradnji panela. 

Plan je da se taj projekt sljedeće godine proširi i na druge otoke grada Zadra, pa i druge otoke Zadarske županije te da nađemo partnera koji će s nama nastaviti tu priču da nismo ovisni o kopnu što se energije tiče.

Paola Bolfan

Kolika je visina investicije prelaska na čistu energiju pitamo ? Bolfan navodi kako je za obiteljsku kuću srednje potrošnje ulaganje oko 10 tisuća eura:

P. Bolfan o procjeni visine ulaganja

Kad je riječ o partnerima koji bi trebali sufinancirati ovo ulaganje, osim Fonda za zaštitu okoliša , oči otočana okrenute su EU fondovima odnosno omotnici za zelenu tranziciju otoka. Nositelj projekta ”Pokretanje energetske tranzicije na zadarskim otocima” je Društvo za zaštitu prirodne i kulturne baštine otoka Silbe, a partneri su Udruga mladih Tarabuži Veli Iž i Pokret Otoka. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.