Hrvatski radio

Radio Zadar

Civilna zaštita u kontroli: - Pirevi su nešto novo i to je najmanje ugodno

20.07.2020.

13:22

Autor: Filip Matijević

Photo: Marko Dimic/PIXSELL

Photo: Marko Dimic/PIXSELL

Foto: - / -

Zadarska županija drugi dan zaredom nema novooboljelih od Covida-19. Pokazatelj je to da se protuepidemijskih mjera pridržavaju građani, ali i više od sto tisuća turista. Dodatno, posljednje vrijeme posebno se nadziru svadbe i rad noćnih klubova.

Teniski turnir Novaka Đokovića održan u Zadru krajem lipnja neopravdano je, pokazalo se, ovaj grad stavio na Covid kartu jer je završna bilanca bila, izuzev timova tenisača, svega dvoje zaraženih. Pokazalo se da su svadbe i noćni klubovi mnogo veća opasnost za širenje virusa. Zato postrojbe Civilne zaštite grada Zadra posljednje vrijeme posebno prate ta i slična događanja. Za sljedeći vikend prijavljena je jedna svadba, kaže voditelj Mate Lukić, ali do kraja tjedna stići će još prijava:

Pirevi su nam nešto novo i to nam je najmanje ugodno. Znaju da nismo došli vršiti nikakvu represiju nego da smo samo došli provjeriti ono s čime su bili upoznati prije pira, a to je da će svi gosti morati biti evidentirani, da će morati ostaviti podatke, da će se morati držati svih propisa, potrebnog razmaka... A mi pritom pokušavamo biti što opušteniji i korektniji.

Nedostataka uglavnom nema, ističe Lukić, jer organizatorima svadbi nije u interesu da se baš njihova proslava pamti kao ishodište koronavirusa. Nešto zahtjevnije je praćenje rada noćnih klubova, ali i tu su kontrole učestale:

Stalno se klubovi kontroliraju. Ako nismo mi, onda je u kontroli 112 s državnim inspektorom.

Lukić upozorava i ono o čemu se vrlo malo govori: rizik kojem je izložena postrojba Civilne zaštite koja konstantno na terenu provjerava pridržavanje protuepidemijskih mjera:

Zadarska postrojba Civilne zaštite jedina u Hrvatskoj djeluje već 142 dana bez stajanja. Do sad se nitko od pripadnika nije zarazio. Najviše me strah da netko ne zarazi sebe i svoju obitelj, najviše me brine njihova sigurnost.

Pred postrojbama Civilne zaštite novi su izazovi jer se približava, najavljuju epidemiolozi, zahtjevna jesen.

audio

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.